ESD: Rakouské soudy nemohou rozhodovat o Temelínu

27.10.2009
aktualizováno, čtk

Rakouské soudy nemohou rozhodovat o české jaderné elektrárně Temelín. Rozhodl o tom Evropský soudní dvůr v Lucemburku, který je nejvyšším soudem v EU. Žalobu na elektrárenskou společnost ČEZ podal u rakouských sousů region Horní Rakousy. Důvodem jsou údajné škodlivé vlivy Temelína.

Rozsudek z Lucemburku v podstatě znamená, že jaderná elektrárna Temelín je v Rakousku jen stěží žalovatelná. Názor Evropského soudního dvora je totiž závazný pro všechny vnitrostátní soudy členských zemí EU, které musí rozhodnout v souladu s jeho vyjádřením.

Horní Rakousy, které sousedí s jižními Čechami, podaly u rakouských soudů na českou lelektrárenskou společnost ČEZ. Spolková země vlastní pozemky, kde sídlí zemědělská škola, která leží jen 60 kilometrů od Temelína. Podle zástupců regionu radioaktivita z provozu Temelína narušuje zemědělskou činnost na pozemcích v okolí školy.

Rakušané požádali rakouský soud, aby ČEZu nařídil přestat se znečišťováním jejich okolí nebo zastavil provoz elektrárny, pokud prý nebude schopná elektrárnu uvést do stavu, který splňuje platné technické normy.

Rakouský soud se obrátil na Evropský soudní dvůr, aby zjistil, zda musí uznat povolení k provozu, které Temelín získal od českých úřadů.

Evropský soudní dvůr se přiklol k názoru generálního advokáta z dubna tohoto roku. Podle něj nemohou brát rakouské soudy při rozhodující o Temelínu v potaz pouze domácí zájmy, ale i přínosy, které má tato elektrárna v České republice.

Nejvyšší soud EU v verdiktu zároveň připomněl, že bezpečnost české elektrárny byla několikrát zkoumána při vstupu ČR do EU v roce 2004. Temelín tak splňuje základní standardy ochrany zdraví obyvatelstva a dodržuje předepsané limity.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek