Klausův kancléř pojede na summit EU

27.10.2009
čtk

Součástí české delegace na summitu EU bude také prezidentův kancléř Jiří Weigl. Ten vedl za českého prezidenta Václava Klause vyjednávání o podobě výjimky k Lisabonské smlouvě. Potvrdil to premiér Jan Fischer.

Ano, bude součást delegace, to je domluveno. Je to příběh toho, čemu já říkám prezidentova dodatečná podmínka. Proto je zcela přirozené, aby zástupce Kanceláře prezidenta republiky, který velmi intenzivně pracoval na vyjednání textu podmínek, u toho byl i v Bruselu, řekl Fischer.

Weigl vyjednával o podobě výjimky nejprve s ministrem pro evropské záležitosti Štefanem Fülem. Další rozhovory pak vedl s jeho náměstkem Markem Morou. Oba dva budou na summitu také přítomni.

Zástupce prezidentské kanceláře se dosud jednání na summitu EU nezúčastnil. Českou delegaci na vrcholných schůzkách Unie vede premiér jako šéf exekutivy, mandát pro jednání připravuje vláda.

Weigl prezidenta doprovázel na summitech, které Klaus řídil v době českého předsednictví EU. Český prezident vedl unii na summitu s Ruskem, Čínou, Japonskem a Jižní Koreou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek