Odbory: V listině základních práv nejde jen o sudetské Němce

27.10.2009
čtk

Odbory odmítají dodatek k lisabonské smlouvě, kterým svůj podpis pod dokumentem podmiňuje prezident Václav Klaus. Aféru kolem zrušení platnosti Listiny základních práv a svobod pro ČR považují za uměle vyvolanou, aby čeští občané nemohli u evropských orgánů v případě porušení, uplatnit svá sociální, pracovněprávní a další lidská práva.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch v dnešním stanovisku uvedl: Je velmi nezodpovědné, že česká veřejnost není vůbec informována o tom, co může způsobit tato trvalá výjimka, řekl odborový předák. Podle Štěcha, který je rovněž senátorem za ČSSD, je s podivem, že nejednoznačný postoj zaujímají parlamentní politické strany. V této souvislosti nerozumí postoji sociální demokracie.

Listina kromě jiného přiznává podle Štěcha právo na svobodu a bezpečnost, na vzdělání, svobodnou volbu povolání, na vlastnictví, zajišťuje svobodu náboženského vyznání, projevu, informací, shromažďování i podnikání. K základním právům patří i právo na ochranu zdraví a přístup k sociálnímu zabezpečení, právo volně se pohybovat a pobývat na území členských států, i právo dovolat se k Evropskému soudnímu dvoru v případě, že dojde k porušování práv garantovaných Listinou.

Zřekneme-li se těchto práv, byli bychom občané druhé kategorie se vším negativním, co k tomu patří, a vraceli se před rok 1989, tvrdí Štěch. Odbory rozhodně nic nenamítají proti posílení záruk proti prolomení takzvaných Benešových dekretů, ale rozhodně se tak nemůže stát na úkor zřeknutí se základních práv a svobod garantovaných v listině, uzavřel.

ČR je posledním státem sedmadvacítky, ve kterém dosud nebyla lisabonská smlouva ratifikována. O její slučitelnosti s českou ústavou jednal dnes z podnětu části senátorů Ústavní soud, rozhodnutí odročil na příští úterý. Jestliže ÚS neshledá žádný rozpor dokumentu s Ústavou ČR, pak už bude k ratifikaci chybět pouze podpis prezidenta Klause.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek