Ústavní soud odročil jednání o Lisabonu na 3. listopad

27.10.2009
čtk

Ústavní soud odročil jednání o souladu lisabonské smlouvy s českým ústavním pořádkem na úterý 3. listopadu, kdy zřejmě vyhlásí nález. Ústavní soud se poradí, vysvětlil odklad předseda soudu a zpravodaj v kauze lisabonské smlouvy Pavel Rychetský. Dokazování skončilo již dnes dopoledne, odpoledne padly obsáhlé závěrečné návrhy.

Oberfalzer: EU je zárodek federace

Závěrečné návrhy odpovídaly dosavadním postojům účastníkům řízení. Senátor Jiří Oberfalzer (ODS) uvedl, že se EU po ratifikaci lisabonské smlouvy změní v společenství s federativními prvky, zárodek federace. Poukázal i na zrušení práva veta při rozhodování o řadě unijních záležitostí. Naopak zástupce vlády Štefan Füle uvedl, že smlouva české ústavě neodporuje.

Senátorům vadí například to, jakým způsobem Lisabon změní starší římskou a maastrichtskou smlouvu. Z obou smluv zůstane v podstatě jen název, řekl Oberfalzer. Rozsáhlá a nepřehledná novelizace podle něj odporuje principu právního státu. Novelizované znění obou smluv prý není oficiálně k dispozici, vzniká jako samizdat.

Oberfalzer upozornil také na to, že lisabonská smlouva vytváří základ pro budování společné unijní obrany. Otázky obrany patří k těm, které nesmějí být přeneseny, máme-li zůstat svrchovaným státem, tvrdí senátor. Věnoval se také možnosti vystoupit z unie. Tak, jak je definována v lisabonské smlouvě, je (možnost vystoupení) ve skutečnosti omezením svrchovanosti, protože klade podmínky, rozuměj překážky, řekl Oberfalzer.

Füle věří v brzký konec ratifikace

Právní zástupce senátorů Jaroslav Kuba pak navrhl, aby soud rozhodl, že lisabonská smlouva je v rozporu s českým ústavním pořádkem. Právník Aleš Pejchal, jenž zastupuje prezidenta Václava Klause, především citoval prezidentovy názory. Lisabonská smlouva podle něj není jen technický a administrativní dokument. Zcela prý změní povahu evropské integrace. Máme se vzdát postavení suverénního státu, ptal se Pejchal.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) možnost závěrečného přednesu odmítl. Je zcela na uvážení Ústavního soudu, aby rozhodl o návrhu skupiny senátorů, uvedl. Podobně se vyjádřil i předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD).

Füle ocenil přednostní projednání návrhu a poděkoval Ústavnímu soudu za pozornost, kterou lisabonské smlouvě věnuje. Věří, že po novém nálezu bude možné dokončit ratifikaci. Uvedl, že na většinu důležitých otázek souvisejících s lisabonskou smlouvou soud odpověděl již v prvním nálezu. Vláda podrobila lisabonskou smlouvu i návrh senátorů důkladné právní analýze a dospěla k závěru, že smlouva v napadených částech ani jako celek není v rozporu s ústavním pořádkem, uvedl Füle.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek