Ústavní soud ukončil dokazování, odpoledne budou závěrečné návrhy

27.10.2009
aktualizováno, čtk

Ústavní soud dokončil před polednem dokazování v řízení o souladu Lisabonské smlouvy s českou ústavou. Zda soud rozhodne ještě dnes, nebo odročí jednání na pozdější datum není jisté. Již druhý návrh na přezkoumání podala skupina senátorů, kteří tvrdí, že smlouva omezuje svrchovanost České republiky.

Za Poslaneckou sněmovnu a Senát hovořili předsedové Miloslav Vlček (ČSSD) a Přemysl Sobotka (ODS). Za vládu přijel ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle.

Senátoři chtěli vyloučit Rychetského

Dopolední jednání se obešlo bez dotazů soudců, což je poměrně nezvyklé. Žádný z 15 členů pléna na Rychetského výzvu ke kladení otázek nereagoval.

Skupina senátorů hned na začátku jednání neuspěla s námitkou podjatosti podanou proti předsedovi Ústavního soudu a zpravodaji v kauze Lisabonské smlouvy Pavlu Rychetskému. Podle právníka senátorů Jaroslava Kuby je Rychetský podjatý kvůli tomu, že se v září setkal s německým velvyslancem Johannesem Haindlem. Plénum soudu Rychetského vyloučit z projednávání věci odmítlo.

Právník Kuba při dnešním jednání přednesl další doplnění senátorského návrhu. Rychetský jej za to kritizoval, senátoři měli prý dost času na to, aby výhrady zformulovali předem. Ústavní soud se s tím samozřejmě vypořádá, ale nemohu si odpustit poznámku, že toto jednání je na pokraji obstrukčního jednání, uvedl Rychetský.

Argumenty Hradu zůstaly stejné

Zástupce prezidenta Václava Klause Aleš Pejchal ve svém vystoupení zopakoval otázky, které Klaus nadnesl už při prvním projednávání Lisabonské smlouvy. Pejchal se například ptal, zda zůstane ČR po ratifikaci svrchovaným státem a plnoprávným subjektem. Také jej zajímá, zda má Listina základních práv EU právní status mezinárodní smlouvy a zda EU zůstává i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací.

Máme to vnímat jako dotazník? reagoval na dotazy Rychetský. Soud podle něj výkladovou pravomoc nemá. Je to reakce pana prezidenta na návrh senátorů. Vnímá to tak, že tento návrh by měl být posuzován i z těchto aspektů, uvedl Pejchal.

Předseda Senátu čeká rozhodnutí již dnes

Sobotka při příchodu k Ústavnímu soudu řekl, že očekává verdikt ještě dnes. Soudci měli na přípravu dost času, uvedl. Poukázal na časovou tíseň, v níž Česko nyní je. Podle něj by bylo dobré, kdyby celá záležitost byla vyřešena do zahájení zasedání Rady Evropy, která zasedne 29. a 30. října.

Vlček vystoupil na podporu smlouvy a kritizoval senátory kvůli novému návrhu k Ústavnímu soudu. Je to nové, byť formální nalézání bariéry, zamezující dokončení ratifikačního procesu, uvedl Vlček.

Lisabonská smlouva je velmi nekvalitní, narychlo sepsaný pseudoprávní předpis, odporující celé řadě principů právního státu, uvedli senátoři v návrhu. Senátoři snesli řadu výhrad nejen proti této smlouvě, ale také proti maastrichtské a římské smlouvě, které Lisabon od základu změní. Způsob a rozsah novelizace je podle návrhu nevhodný. Novelizace takového rozsahu je v příkrém rozporu s požadavky dostatečné srozumitelnosti a přehlednosti právního předpisu, stojí v návrhu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek