Chorvatský vicepremiér rezignoval kvůli korupčním skandálům

30.10.2009
čtk

Chorvatský vicepremiér Damir Polančec rezignoval. Jeho demisi požadovala opozice i místní média kvůli sérii skandálů. Informovala o tom agentura Reuters.

Dvaačtyřicetiletý Polančec byl odpovědný za hospodářství a privatizaci. Opozice minulý týden vyzvala k tomu, aby parlament vyslovil Polančecovi nedůvěru poté, co policie kvůli podezření z ilegálního nakládání s akciemi zatkla manažery potravinářského koncernu Podravka, kde nynější vicepremiér dříve pracoval.

Podle obžaloby se během posledních třech let pokoušeli ovládnout Podravku tak, že za firemní peníze skupovali její akcie. Polančec tvrdí, že o jejich plánech nic nevěděl. Podravku opustil již před čtyřmi lety.

Nejde o první výměnu na nejvyšších vládních místech v Chorvatsku v poslední době. Před necelými čtyřmi měsíci nečekaně odstoupil sám premiér Ivo Sanader, nahradila ho Jadranka Kosorová.

Ve středu byl z korupce obviněn také bývalý ministr obrany Berislav Rončević. Dopustil se jí prý při nákupu kamionů pro armádu v roce 2004.

Chorvatsko, jedna z bývalých jugoslávských republik, chce příští rok dokončit vstupní rozhovory s Evropskou unií a vstoupit do ní v roce 2012. Nicméně Brusel Záhřeb upozornil, že musí přitvrdit v boji s korupcí a posílit justiční systém.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek