EU nejspíš rozhodne o „prezidentovi“ na mimořádném summitu

30.10.2009
čtk

Jakmile český prezident Václav Klaus podepíše Lisabonskou smlouvu o reformě EU, Evropská unie svolá mimořádnou vrcholnou schůzku unie. Novinářům to řekl lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. Lídři členských států by mohli během summitu zvolit předsedu Evropské rady, který bývá často označován za obdobu prezidenta EU, a vysokého představitele pro zahraniční a bezpečnostní politiku EU, který je naopak vnímán jako obdoba unijního ministra zahraničí.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy řekl, že Lisabonská smlouva, která má reformovat především rozhodování v unii, vstoupí v platnost v prosinci. Český premiér Jan Fischer nevyloučil, že mimořádná vrcholná schůzka se skutečně bude konat, ale zároveň odmítl, že by premiéři a prezidenti unijních zemí o této možnosti jednali. Není však vyloučené, že se o uspořádání dalšího summitu jednalo v kuloárech.

Český prezident nicméně nemůže podepsat Lisabonskou smlouvu, dokud ústavní soud nerozhodne o stížnosti skupiny senátorů na údajný nesoulad reformního dokumentu s českou ústavou. Verdikt ústavních soudců lze čekat nejdříve v úterý 3. listopadu, přičemž soud již jednou v minulosti rozhodl, že Lisabon v souladu s ústavou je.

Pokud český prezident Lisabon nakonec skutečně podepíše, cesta k obsazení nových funkcí je volná. V EU se mezitím objevilo již několik žhavých kandidátů, především na pozici stálého předsedy Evropské rady. Několik měsíců se nejčastěji objevovala jméno bývalého britského premiéra Tonyho Blaira a současného lucemburského premiéra Jean-Clauda Junckera.

Po jednání summitu se však zdá, že Blairovy šance na zvolení jsou velmi nízké. Podle diplomatických zdrojů se proti němu postavilo několik unijních lídrů a příliš dobrou pozici nemá ani v Evropském parlamentu. Není však vyloučeno, že by prezidentem EU mohl být zvolen i někdo jiný než Juncker nebo Blair. Podle informací ČTK je ve hře i současný nizozemský premiér Jan Peter Balkenende.

Rozhodování států však bude záviset na tom, zda se rozhodnou mít v čele Evropské rady silnou osobnost, kterou diplomaté často označují jako superstar, nebo spíš úřednický typ politika. Pokud by to měla být silná osobnost, bude pocházet nejspíš z některého z velkých členských států, pokud půjde o osobnost slabší, není vyloučeno, že vlivný post obsadí představitel některé z menších zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek