Fischer se ostře ohradil vůči výtce ČSSD ohledně výjimky

30.10.2009
čtk

Český premiér Jan Fischer se nezvykle ostře ohradil vůči vyjádřením ČSSD, že jeho vláda selhala při dojednání výjimky z listiny základních práv. Tu summit EU Česku schválil kvůli podmínce prezidenta Václava Klause pro podpis ratifikace Lisabonské smlouvy o reformě unie.

Pokud by podle Fischera zástupci Prahy šli do jednání s tím, že by výjimku omezili jen na takzvané Benešovy dekrety, pak by prý Lisabonskou smlouvu pohřbili.

Summit po nesnadných jednáních schválil České republice výjimku z listiny základních práv, kterou požadoval Klaus z obavy z možného prolomení takzvaných Benešových dekretů a případných majetkových žalob odsunutých sudetských Němců.

Vláda neselhala, ohradil se velmi zvučným hlasem Fischer. Bylo na něm navíc patrné zklamání či rozhořčení z vyjádření sociálních demokratů.

ČSSD vydala prohlášení, v němž vyjadřuje nespokojenost se způsobem uplatnění výhrady prezidenta Václava Klause. Podle Fischera sociální demokraté velmi dobře věděli, s čím česká delegace do Bruselu jela. Žádnou výtku však od nich neslyšel. Jediní, kdo se na něj v této věci obrátili, byli odboráři.

Namísto požadovaného prosazení pouhé výjimky, pokud jde o možnost retroaktivity charty základních práv EU na oblast majetkových práv vzniklých před její ratifikací, s čímž byla ČSSD i většina české společnosti srozuměna, přistoupila na jen těžko přijatelnou konstrukci vyloučení celého souhrnu zejména rozsáhlých sociálních práv nové generace, uvedla ČSSD.

Kdybychom na to jen vteřinu pomysleli, tak jsme Lisabonskou smlouvu pohřbili, řekl premiér k výtce, že snad měl v Bruselu český požadavek zúžit na otázku dekretů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek