Francouzský tisk přijal schválení výjimky pro ČR s úlevou

30.10.2009
čtk

Francouzský tisk reagoval s úlevou na to, že účastníci summitu Evropské unie ve čtvrtek schválili výjimku z Listiny základních práv EU pro Česko. Český prezident Václav Klaus o ni žádal kvůli obavám z prolomení takzvaných Benešových dekretů před tím, než jako poslední v unii připojí svůj podpis pod Lisabonskou reformní smlouvu.

České psychodrama, které hrozilo potopením Lisabonské smlouvy, nakonec dospělo k rozuzlení ve čtvrtek v Bruselu, uvedl francouzský provládní deník Le Figaro. Podle něj vyvinula vlastně unie obrovské úsilí kvůli, jak se ukázalo, tak malé prkotině.

Praze přitom ani tolik nezáleželo na formě: stačilo by podle (českého) ministra pro evropské záležitosti Štefana Füleho přidat čárku a slova ‚Česká republika‘ u předchozí polské a britské výjimky, podotýká Le Figaro.

Navzdory maďarskému a slovenskému váhání na poslední chvíli se Evropa ve čtvrtek dohodla na cenném dovětku. Nezbývá než přidat dodatečné texty k ubezpečení Budapeště a Bratislavy. Pravda, je zapotřebí počkat ještě na souhlas (českého) ústavního soudu, který by mohl být v úterý. Ale sedmadvacítka se z toho dostala dobře, pokračuje deník.

Prezident Klaus se zatím může chlubit před svými voliči, že přinutil Evropu, aby se před ním sklonila, dodává Le Figaro.

Lisabonská smlouva: cesta je skoro volná, uvádí na svém internetovém serveru deník Le Monde. Tím, že ustoupila České republice, EU odstranila ve čtvrtek večer zásadní překážku k tomu, aby začala platit Lisabonská smlouva, podotýká list.

Regionální deník Les Dernieres Nouvelles d’Alsace (DNA) ve svém titulku píše o bodu pro Čechy a o tom, že summit EU začal vstřícným gestem vůči nim.

Deníky se jinak více zabývají spekulacemi kolem budoucího předsedy EU, kde se možná rýsuje střetnutí mezi lucemburským premiérem Jeanem-Claudem Junckerem, který se fakticky představil jako kandidát, a bývalým britským ministerstkým předsedou Tonym Blairem, o kterém média hojně píší již řadu týdnů, ale který se sám zatím nevyjádřil.

Jestliže Francie, Německo a Británie naznačily podporu Blairovi, podle DNA Španělsko, Belgie a Maďarsko již představily rysy dle jejich názoru ideálního kandidáta, který se ale Blairovi vůbec nepodobá.

Švýcarský deník Le Temps uvedl, že Juncker svým čelným útokem proti Blairovi udělal Evropě dobrou službu, protože dal tváři Evropy slova, zatímco Blair zůstává ve stínu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek