Klaus bude v USA jednat s Bidenem

30.10.2009
čtk

Prezident Václav Klaus navštíví mezi 4. a 7. listopadem Spojené státy. Během pracovní cesty ho v Bílém domě ve Washingtonu přijme viceprezident Joe Biden, na českém velvyslanectví Klaus rovněž bude na recepci u příležitosti dvacátého výročí pádu komunismu. V USA se hlava státu zúčastní také dvou konferencí – o klimatu a o pádu železné opony. Uvádějí to stránky www.klaus.cz.

Hlava státu odcestuje do USA den poté, co bude jednat Ústavní soud o souladu Lisabonské smlouvy s českým ústavním pořádkem a pravděpodobně vyhlásí výsledek svého posuzování. Pokud nebude smlouva odporovat českým zákonům, měl by pak Klaus Lisabonskou smlouvu podepsat a tím završit její ratifikaci. Na jeho naléhání summit EU ve čtvrtek souhlasil s vydáním české výjimky z listiny práv, která je připojena ke smlouvě.

V USA na konferenci pořádané deníkem The Washington Times Klaus 4. listopadu přednese příspěvek k tématu klimatických změn.

Biden ho přijme následující den. Setkají se necelé dva týdny poté, co americký viceprezident Klause navštívil na Pražském hradě. Z Bidenovy návštěvy Prahy vyplynulo, že na počátku listopadu začne Česká republika vyjednávat s USA o možné podobě svého zapojení do nové architektury obrany proti raketám středního a krátkého doletu, kterou chtějí Spojené státy vybudovat ve spolupráci s NATO. Biden také v české metropoli vyjádřil zájem americké firmy Westinghouse podílet se na dostavbě jaderné elektrárny Temelín.

Klaus se z Washingtonu přesune do Kalifornie, kde 6. listopadu vystoupí na jednodenní konferenci o podílu někdejšího amerického prezidenta Ronalda Reagana na pádu komunismu. Podle dřívějších informací jsou na konferenci očekáváni i další politici ze zemí někdejšího východního bloku, například bývalý místopředseda polské vlády Leszek Balcerowicz anebo estonský expremiér Mart Laar. Pozván byl i Charles Powell, někdejší zahraniční poradce britské expremiérky Margaret Thatcherové.

Podle dostupných údajů bude cesta za oceán Klausova v pořadí jedenáctá za dobu jeho prezidentské funkce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek