Kyperskoturecký vůdce žádá harmonogram pro rozhovory o sjednocení

31.10.2009
čtk

Vůdce kyperských Turků Mehmet Ali Talat dnes požaduje harmonogram, podle něhož by se konaly rozhovory o znovusjednocení tohoto rozděleného středomořského ostrova. Vyzval tak OSN a západní mocnosti, aby se zasadily o odblokování rozhovorů, které začaly loni v září, aniž by bylo dosaženo podstatného pokroku.

Potřebujeme harmonogram – rozhovory nemohou trvat věčně, protože by nás to přivedlo do slepé uličky, řekl Talat po jednání s tureckým prezidentem Abdullahem Gülem v Ankaře. Rozhovory mezi kyperskotureckým vůdcem a prezidentem ostrova Demetrisem Christofiasem začaly loni v září, ale pokrok v jednání bohužel nepřinesly. Kyperští Turci trvají na tom, aby byl jejich útvar nejprve uznán jako stát a teprve poté se uskutečnilo spojení dvou rovnoprávných republik. To kyperští Řekové zásadně odmítají. Kyperští Turci si na ostrově přejí volnou konfederaci se slabou ústřední vládou, kyperští Řekové naopak konfederaci nepřipouštějí a požadují silnou federační vládu.

Kyperští Turci vyzvali k vyřešení problému do konce letošního. Kyperští Řekové jsou však zásadně proti jasnému harmonogramu, uvedl Talat. Ankara a kyperští Turci obviňují kyperskořeckou stranu, že záměrně jednání brzdí, aby tak zabránila vstupu Turecka do Evropské unie a mohla snadněji dosahovat ústupků. Turecko zahájilo vstupní rozhovory s EU v roce 2005, ale od roku 2006 je osm z 35 kapitol zmrazeno kvůli celnímu sporu s Kyprem, jenž je členem EU od roku 2004 a který Turecko neuznává.

Talat vyzval OSN, aby se do jednání zapojila aktivněji. Vyzval také západní mocnosti, zvláště Spojené státy, aby daly impulz k urychlení rozhovorů. Kypr je rozdělen od roku 1974, kdy na ostrov vpadla turecká vojska v reakci na převrat kyperských Řeků usilujících o připojení Kypru k Řecku. Ankara na severu ostrova udržuje 35.000 vojáků. Ukončení přítomnosti těchto vojsk je rovněž jedním z požadavků kyperskořecké strany.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek