Putin: Ukrajina bude mít asi opět potíže s platbami za ruský plyn

31.10.2009
čtk

Ukrajina bude mít pravděpodobně nové potíže s platbami za ruský plyn, protože je prezident Viktor Juščenko blokuje. Řekl to ruský premiér Vladimir Putin po telefonickém hovoru s premiérkou Ukrajiny Julijí Tymošenkovou. Juščenko tak podle Putina riskuje novou plynovou krizi, která by opět mohla přerušit dodávky do Evropy.

Putin řekl, že Juščenko blokuje převod prostředků na zaplacení plynu. Vypadá to, že budeme mít opět potíže s platbami za energie, uvedl ruský premiér. Dodal, že Evropská unie neposkytla prostředky, které Ukrajině slíbila na řešení těchto potíží, napsala agentura Reuters. Kremelské varovaní zvyšuje obavy z nového plynového sporu. Diplomati se však domnívají, že Moskva nebude chtít vstoupit do sporu s Kyjevem v předvečer prezidentských voleb, které se uskuteční 17. ledna a mohly by přivést k moci prorusky orientovaného prezidenta.

Za problémy se splácením dodávek ruského plynu je odpovědná především hluboká krize, se kterou se Ukrajina potýká. Evropské komise dnes navrhla vládám Evropské unie, aby Kyjevu půjčily na pomoc v boji s krizí 500 milionů eur (asi 13,3 miliardy Kč). Výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) dnes uvedl, že zákon o zvýšení mezd a důchodů, který dnes podepsal Juščenko, přináší pochybnosti, zda MMF pro Ukrajinu další tranši ze slíbeného úvěru uvolní. MMF již dříve podmínil tok dalších peněz z úvěrového programu požadavkem na vetování zákona. MMF se rozhoduje, zda Ukrajině uvolní do konce roku další tranši 3,8 miliardy dolarů z dohodnutého balíku finanční pomoci v celkové sumě 16,4 miliardy dolarů (zhruba 295,5 miliardy Kč).

Mluvčí ukrajinské centrální banky dnes nicméně agentuře Reuters řekl, že banka disponuje dostatečným množstvím devizových rezerv pro státní firmu Naftogaz, aby mohla dodávky plynu zaplatit. Ruský plyn proudí přes Ukrajinu také do České republiky a dalších evropských zemí. Tyto dodávky narušil naposledy v lednu spor mezi Moskvou a Kyjevem ohledně plateb. Nejednalo se však o první případ – Rusko poprvé dodávky zastavilo už v lednu 2006.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek