Hraniční spor Záhřebu a Lublaně vyřeší arbitráž

04.11.2009
čtk

Slovinský premiér Borut Pahor a jeho chorvatská kolegyně Jadranka Kosorová ve Stockholmu podepsali arbitrážní dohodu, která má urovnat téměř 20 let trvající hraniční spor mezi oběma státy, napsala agentura Reuters. Všechny hraniční spory mezi nimi by nyní měla vyřešit mezinárodní arbitráž. Kvůli nejasnostem o námořní hranici mezi oběma zeměmi blokovala Lublaň deset měsíců přijímací proces Chorvatska do Evropské unie.

Oba premiéři přiletěli k podpisu do Stockholmu, kam je pozvalo Švédsko jako předsednická země EU. Svědkem signování dokumentu byl podle DPA švédský premiér Fredrik Reinfeldt. Chorvatský parlament otevřel cestu k dnešnímu podpisu v pondělí večer.

Slovinsko, které se zatím jako jediná někdejší jugoslávská republika v roce 2004 připojilo k EU, blokovalo přístupové rozhovory s Chorvatskem od loňského prosince do září, kdy Pahor s Kosorovou souhlasili s mezinárodní arbitráží. Přijetí Chorvatska do EU se očekává v roce 2011.

Hlavní spor vedou Záhřeb a Lublaň o Piranský záliv, který Slovinsko považuje za klíčovou oblast pro svůj přímý přístup do mezinárodních vod. Chorvatsko si doposud nárokovalo jeho polovinu, což by pro slovinské lodě při plavbě do mezinárodních vod znamenalo překonat chorvatské či italské teritoriální vody. Lublaň proto na Chorvatsku žádala změnu hranice v zálivu a námořní koridor, který by ústil do mezinárodních vod.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek