Pošťuchování přes kanál La Manche: Lellouche versus Cameron

05.11.2009
čtk

Změny v evropské politice britských konzervativců, které ve středu ohlásil jejich šéf David Cameron, vedly k odstoupení dvou konzervativních poslanců. Francouzský ministr pro Evropu Pierre Lellouche označil přístup konzervativců k Evropě za „žalostný“ a „autistický“.

Na protest proti tomu, že Cameron odstoupil od slibu uspořádat referendum o Lisabonské smlouvě, odstoupil z funkce konzervativních poslanců známý euroskeptik Roger Helmer. Podle něj jsou Cameronovy evropské záměry v zásadě kosmetickou politikou.

To samé udělal v Británii populární představitel pravého křídla mezi konzervativci Daniel Hannan, který se vzdal funkce mluvčího konzervativních europoslanců pro právní záležitosti. Oznámil, že je pro referendum, i když lisabonská smlouva byla ratifikována ve všech zemích Evropské unie. Takové referendum by podle něj mělo rozhodnout, zda Británie zůstane podřízená, nebo si bude vládnout sama.

Cameron ve středu odstoupil od slibu uspořádat o Lisabonu referendum. Podle něj by po ratifikaci smlouvy nemělo praktický smysl. Namísto toho slíbil, že v případě volebního vítězství bude usilovat o vrácení některých pravomocí zpět z Bruselu. Dal však najevo, že to bude dělat postupně a pragmaticky.

Tento návrat pravomocí však musejí schválit všechny členské země EU. Francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Pierre Lellouche vyloučil v rozhovoru s listem The Guardian, že by k něčemu takovému došlo. V žádném případě se to nestane. Nikdo nebude přepisovat evropské smlouvy mnoho, mnoho let. Nikdo si nebude znovu hrát s institucemi… v době, kdy se definuje osud Evropy, řekl.

Je to žalostné, řekl Lellouche k záměrům konzervativců, které předestřel Cameron. Dělají to, co udělali v Evropském parlamentu, uvedl v souvislosti s tím, že konzervativci odešli z klubu středopravých stran, Evropské lidové strany. V zásadě vykastrovali britský vliv v Evropském parlamentu.

Lellouche také obvinil stínového ministra zahraničí Williama Haguea z autismu, pokud jde o EU. Mají jednu větu a tu opakují pořád dokola. Je to velmi bizarní autismus, uvedl.

Podle The Guardian Lellouche veřejně vyjádřil frustrace s britskými konzervativci vyjadřované dosud v soukromých rozhovorech. Hague prohlásil, že jeho názory neodrážejí postoj francouzské vlády.

I když Lellouche patří k nejvíce anglofilním politikům ve Francii, jeho kritika zřejmě nebude mít velký vliv. Britští komentátoři dnes připomínají, že kritika ze strany Francie může britskému politikovi tradičně jen prospět.

List Financial Times naopak napsal, že Cameronovy návrhy v Bruselu vyvolaly pocit úlevy. Z jeho projevu je možné usuzovat, že uznává, že prioritou jeho vlády musí být ekonomika a státní finance a ne souboje s Evropou. To je asi dobré znamení, řekl listu nejmenovaný evropský diplomat.

Podle deníku se Cameronovi také podařilo předejít rozsáhlé revoltě protievropského křídla konzervativců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek