Průzkum veřejného mínění: 20 let od sjednocení Německa

05.11.2009
čtk

Dvacet let po pádu Berlínské zdi si každý devátý Němec myslí, že následné znovusjednocení Německa bylo špatné rozhodnutí. Za pozitivní krok spojení někdejší Německé spolkové republiky (NSR) s Německou demokratickou republikou (NDR) považuje 86 procent Němců. Podle agentury DPA to ukázal průzkum, který si nechala vypracovat veřejnoprávní televize ZDF. Koncem října se do něj zapojilo přes 1200 lidí.

Německé sjednocení kladně hodnotí víc lidé na východě, kde si ho cení 91 procent obyvatel. Na západě Německa je to 85 procent lidí. Tři procenta Němců nemají na sloučení obou zemí žádný názor.

Tři pětiny západních Němců si myslí, že znovusjednocení prospělo spíš východním Němcům. Podle 34 procent obyvatel východoněmeckých zemí zas ze sloučení profitovali takzvaní Wessis, tedy západní Němci. Jen necelá čtvrtina východních Němců přiznává, že větší užitek ze spojení měli oni.

Větší část lidí je také přesvědčena o tom, že mezi východem a západem Německa panuje víc rozdílů než společných věcí. Tvrdí to 57 procent dotázaných – 56 procent na západě a 61 na východě. Dvě pětiny osob vidí naopak spíš to společné. V roce 1995 jich bylo jen 26 procent. Rozdíly tehdy viděl každý sedmý Němec.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek