Cameronovy evropské plány odmítají i britští spojenci v EU

06.11.2009
čtk

Evropská politika britských konzervativců se dočkala kritiky i od tradičních spojenců Británie v Evropské unii – Irska, Polska a Nizozemska. Podle listu The Guardian se proti záměrům šéfa konzervativců Davida Camerona ohradil i španělský ministr pro Evropu.

Cameron po definitivní ratifikaci Lisabonské smlouvy reformující instituce rozšířené unie ve středu ustoupil od svého slibu uspořádat o smlouvě za všech okolností referendum. Cameron, jehož konzervativci jsou v britských volbách příští rok favority, však mezi jiným slíbil, že hodlá z Bruselu získat nazpět některé pravomoci, především v sociální oblasti.

K tomu je však zapotřebí souhlasu všech členských zemí Evropské unie. Je větší šance, že přežije sněhová koule v pekle, než že unie začne znovu jednat o změnách smluv, řekl listu The Guardian nizozemský státní tajemník pro evropské záležitosti Frans Timmermans. Všichni si oddechli, že už konečně mohou přestat mluvit o vnitřních pravidlech a dělat něco proti krizi, změně klimatu a jednat v zahraniční politice.

Také polský ministr pro evropské záležitosti Mikolaj Dowgielewicz považuje konzervativci požadované změny za vyloučené. Nikdo nechce brát Londýnu pravomoci. Problém je v tom, že pravomoci jsou předávány z Londýna do Pekingu. Když to Londýn neuzná a když nebude mít na své straně Brusel a další evropská hlavní města, ocitne se na okraji dění, řekl polský ministr.

Jeho španělský kolega Diego Garrido je přesvědčen, že v Evropě není jediná země, která by chtěla věnovat čas změnám smlouvy, kterou jsme osm let vyjednávali. To je opravdu, opravdu nemožné, řekl. Obdobně se vyjádřil i irský ministr pro evropské záležitosti Dick Roche, podle něhož v Evropě panuje averze k dalším jednáním o institucích.

Šéf bruselské kanceláře listu Financial Times Tony Barber dnes na svém blogu napsal, že mezi Británií a zbytkem Evropy je stále taková vzdálenost, jako kdyby je odděloval Tichý oceán. Zatímco v konzervativních kruzích převládá názor, že by Evropa měla být vděčná za to, že Cameron odstoupil od slibovaného referenda, pohled z pevniny je jiný. Podle něj toryové vtahují EU zpět do debat, které za poslední desetiletí ohromně poškodily její reputaci a sebedůvěru, stejně jako schopnosti věnovat se důležitým politickým záležitostem.

Podle Barbera možná část problému pramení z toho, jak snadno český prezident Václav Klaus získal svou výjimku z Listiny základních práv. Ani ne měsíc poté, co přišel se svým směšným tvrzením, že by majetek Čechů mohl být ohrožen revanšistickými sudetskými Němci, ostatní představitelé EU ustoupili a dali mu vše, o co si řekl, napsal Barber. Není divu, že Cameron a spol si myslí, že mohou od zbytku Evropy získat ústupky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek