Fischer nepřímo odmítl post eurokomisaře

07.11.2009
čtk

Premiér Jan Fischer dnes potvrdil, že je pro ODS a ČSSD kandidátem na eurokomisaře. Své působení v Evropské komisi ale nepřímo odmítl. Za svůj obrat si vysloužil kritiku předsedy ODS Mirka Topolánka. Podle něj Fischer ještě v pátek sdělil, že je připraven nominaci přijmout. Šéf ČSSD Jiří Paroubek byl ve výjádřeních ohledně eurokomisaře skoupý. Téměř na každý dotaz odpovídal, že vše je předčasné. Úřednická vláda by přitom už v pondělí měla rozhodnout o tom, koho Česko do Bruselu nominuje.

Fischer uvedl, že je zatím jediným kandidátem, na kterém se ODS a ČSSD shodly. Vzal jsem však na sebe spolu se svou vládou odpovědnost dovést zemi k řádným parlamentním volbám a od této odpovědnosti nemohu ze dne na den odejít, napsal Fischer. Vyzval strany, aby pokračovaly v jednáních. Proces výběru českého eurokomisaře nelze dále prodlužovat a nesmí přerůst v další vnitropolitickou krizi, sdělil Fischer.

Premiér podle Topolánka o post eurokomisaře projevil zájem. Včera (v pátek) také potvrdil, že je připraven nominaci přijmout. Nerozumím proto zcela obratu v názoru, který naznačují jeho poslední mediální vyjádření, uvedl předseda ODS. Z jeho prohlášení vyplynulo, že Fischerovu nominaci dál podporuje. Je možné najít jeho nástupce v čele vlády. Jsem přesvědčen, že by mohl vzejít z jednání v nejbližších dnech, dodal Topolánek, podle kterého by úřednická vláda v pondělí Fischerovu nominaci do Evropské komise jasně podpořila.

Paroubek pokládá Fischerovo prohlášení za předčasné, protože ho ČSSD oficiálně za svého kandidáta neoznačila. Fischer prý ani není prvním tipem, ale ani ne náhradníkem. Myslím, že tyhle úvahy jsou předčasné, sdělil Paroubek.

Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky budou jednání špiček ODS a ČSSD pokračovat. Budeme se snažit najít dohodu tak, aby před hlasováním vlády o nominaci existoval pokud možno co největší konsensus, řekl Sobotka.

Scénář s Fischerem je ale podmíněn souhlasem prezidenta Václava Klause. S případným odchodem Fischera z funkce premiéra by totiž padla celá úřednická vláda. Klaus se v neděli vrátí z návštěvy Spojených států. Server iDnes.cz napsal, že Fischerovým nástupcem by se mohl stát akademik Václav Pačes.

Politologové se k možné nominaci Fischera staví rozdílně. Zatímco například podle Zdeňka Zbořila jde o ideální návrh, Rudolf Kučera shodu ODS a ČSSD označil za krajně nešťastnou. Evropským komisařem by se podle něho měl stát politický reprezentant, nikoli nestranný odborník.

Zbořil se s Kučerou neshodli ani na tom, zda za se sociální a občanští demokraté nesnaží odsunout současného premiéra z české politické scény. Podle Kučery je to evidentní, protože je moc samostatný a ne úplně závislý na všech jejich nápadech. Naopak podle Zbořila nepředstavuje Fischer pro ODS ani pro ČSSD konkurenci.

ČSSD navrhla do Evropské komise eurokomisaře Vladimíra Špidlu, ODS senátora a bývalého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru. Oba jsou ale vždy pro druhou ze stran nepřijatelní. Lidovci přišli s bývalým ministrem Pavlem Svobodou, komunisté s europoslancem Vladimírem Remkem a zelení s ekonomem a neúspěšným kandidátem na prezidenta Janem Švejnarem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek