Rumuni dnes volí prezidenta

22.11.2009
čtk

V Rumunsku dnes ráno začaly prezidentské volby, které mají klíčový význam pro zemi procházející hlubokou ekonomickou recesí a zmítající se v politické krizi. Osmnáct milionů registrovaných voličů může rozhodnout, kdo bude stát příštích pět let v čele jejich státu, který nemá od pádu vlády v polovině října legitimního premiéra.

O post šéfa státu se v prvních prezidentských volbách od vstupu země do Evropské unie v roce 2007 uchází dvanáct kandidátů.

Za favority jsou považováni podle průzkumů pouze dva: odstupující prezident Traian Basescu a bývalý šéf diplomacie a současný předseda Senátu Mircea Geoana, kterým průzkumy připisují 30 až 32 procent hlasů. Třetím v pořadí je liberál Crin Antonescu, který se ale těší podpoře jen 18 procent voličů.

Basescu vyzdvihoval v předvolební kampani jako svoje úspěchy vstup země do EU, odsouzení zločinů komunismu a úspěchy v boji proti korupci. Rumunsko ale zůstává v hodnocení míry korupce v Evropě na spodní příčce. Basescu se zasazuje o reformy státu a vypsal na dnešní den i referendum o snížení počtu poslanců ze 471 na 300 a přeměnu dvoukomorového parlamentu na jednokomorový.

Geoana, který se rád srovnává s bývalým britským premiérem Tonym Blairem nebo americkým prezidentem Billem Clintonem, navrhuje přísný protikrizový plán založený mimo jiné na výstavbě bytů pro rodiny a snadněji dosažitelných úvěrech pro podniky.

Analytikové ale zdůrazňují, že jsou to těžko splnitelná opatření v době, kdy deficit veřejných financí letos dosáhne zřejmě 7,3 procenta HDP a pokles ekonomiky osm procent.

Jedním z hlavních úkolů nového prezidenta bude obnovit politickou stabilitu země, aby mohla čerpat ze záchranného úvěru 20 miliard eur (přes půl bilionu korun), který mu poskytla Evropská unie, Světová banka a Mezinárodní měnový fond. Půjčka je ale podmíněna přísnými rozpočtovými škrty, reformami a vytvořením nové vlády.

Mnoho Rumunů je zklamáno svými politiky dvacet let po pádu komunistického diktátora Nicolae Ceaušeska a volební účast proto může být nižší než 50 procent.

Nezíská-li dnes žádný z kandidátů nadpoloviční většinu, bude se muset 6. prosince konat druhé kolo.

Volební místnosti se uzavřou ve 20:00 SEČ.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek