Tisíce španělských zemědělců požadovaly pomoc vlády

22.11.2009
čtk

Tisíce španělských zemědělců a chovatelů dnes v Madridu demonstrovaly proti hluboké krizi, kterou jejich sektor prochází. Informovala o tom agentura AFP. Demonstranti zablokovali centrum španělské metropole, pranýřovali nízké výkupní ceny produktů a žádali vládu, aby urychleně zemědělské odvětví podpořila.

„Je třeba zachovat ceny. Produkce jednoho kilogramu oliv mě stojí třikrát více, než je výkupní cena,“ řekl pěstitel oliv z Estremadury Antonio Sánchez.

Protest zorganizovaly tři zemědělské organizace Asaja, Coag a Upa. Sektor podle nich není rentabilní: reálné příjmy zemědělců ve Španělsku v letech 2003 až 2008 poklesly o 26 procent a o práci přišlo na 124.000 lidí. Ve stejné době se výrobní náklady zvýšily o 34 procent. Organizace kritizovaly politiku potravinových řetězců, kdy zákazník produkty dostává za vysoké ceny.

„Květák prodávám za 30 centimů (asi 7,50 Kč), ale v supermarketech jej prodávají za 1,5 eura (asi 37,50 Kč), to je nespravedlivé,“ říká zástupce rolnického družstva z Arco de la Frontera na jihu země Fernando Ambros Carpi.

Vláda Josého Luise Zapatera podle něho musí udělat to, co udělal tým francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, když nedávno oznámil podporu pro francouzské zemědělství ve výši 1,6 miliardy eur (asi 40 miliard Kč).

Kromě „spravedlivých cen“ a určité regulace trhu žádají zemědělci plán finanční podpory sektoru a upravené daně.

Proti nízkým výkupním cenám v zemědělství se chystá protest také v České republice. Několik tisíc farmářů se má sejít v průvodu, který projde 2. prosince v Praze z Hradčanského na Staroměstské náměstí. Protestovat budou také proti krácení rozpočtu, od zákonodárců požadují pro ministerstvo zemědělství navýšení o 1,5 miliardy Kč.

Podle údajů Zemědělského svazu letos tržby v českém zemědělství zřejmě klesnou až o čtvrtinu na 65 miliard Kč a farmáři zřejmě poprvé od vstupu země do Evropské unie vykážou v hospodaření ztrátu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek