Češi opět požádali Evropský parlament, aby zbavil Ransdorfa imunity

23.11.2009
čtk

České úřady požádaly Evropský parlament o zbavení imunity europoslance za KSČM Miloslava Ransdorfa. Při zahájení plenárního zasedání parlamentu ve Štrasburku to dnes řekl předseda EP Jerzy Buzek. Policie chce Ransdorfa stíhat kvůli dopravní nehodě, při níž předloni v Praze autem srazil ženu a lehce jí zranil. Žádost nyní posoudí parlamentní výbor pro právní záležitosti.

Česká policie už jednou o Ransdorfovo vydání požádala. Europarlament žádosti letos v únoru vyhověl, přičemž komunistický europoslanec pro vlastní vydání sám hlasoval. Potřebný dokument se ale do Česka i přes urgence dostal až v červenci, tedy měsíc po eurovolbách. Ransdorf byl znovu zvolen, a proto české státní zastupitelství nařídilo policii, že musí Ransdorfovo stíhání pro ublížení na zdraví z nedbalosti zrušit a znovu požádat o zbavení jeho imunity nově zvolený Evropský parlament.

Mně je velmi nápadné, že EP věc postoupil dál, ale do Prahy to nedorazilo a podklady ležely dlouhou dobu na českých zastupitelských úřadech, řekl před časem deníku Právo Ransdorf. Prohlásil, že vidí dvě možná vysvětlení – buď neschopnost české veřejné správy, anebo se někomu jeho osoba hodí jako součást určitých her.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek