Od vypuknutí krize ubylo v EU přes 4 miliony pracovních míst

23.11.2009
čtk

Od začátku současné recese, která zmítá prakticky celým světem, ubylo v Evropské unii více než čtyři miliony pracovních míst. Píše se to ve zprávě o zaměstnanosti v Evropě pro rok 2009, kterou dnes zveřejnila Evropská komise.

O práci podle zprávy komise přicházejí hlavně muži, mladí lidé, ale také osoby s nízkou kvalifikací nebo ti, kteří mají smlouvy na dobu určitou. Negativní dopady nicméně poněkud zmírnilo, že je ve firmách zaváděna kratší pracovní doba i nejrůznější další opatření. Zpráva také ukázala, že v poslední době vykazují pracovní trhy výrazné změny. Každý rok podle dokumentu výkonného orgánu 27členného bloku mění práci přibližně 22 procent pracovníků.

Velkým problémem EU je podle analýzy komise hlavně otázka dlouhodobě nezaměstnaných. Zatímco třeba ve Spojených státech bylo déle než rok bez práce přibližně deset procent nezaměstnaných, v Evropské unii to bylo téměř 45 procent lidí bez práce. Tato zpráva ukazuje, jak důležité je uvést do souladu krátkodobou odpověď na krizi s dlouhodobými strukturálními reformami, podotkl v prohlášení český eurokomisař Vladimír Špidla, pod něhož oblast zaměstnanosti spadá. Tyto reformy mají zásadní význam, mají-li hospodářství EU a její trhy práce překonat současný pokles, dodal.

Pomoci vypořádat se s problémy na pracovním trhu zatíženém dopady současné krize by přinejmenším částečně mohl podle EK postupný posun unie ke konkurenceschopné nízkouhlíkové ekonomice – tedy k ekologičtějšímu hospodářství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek