Praha bude v prosinci hostit „ekokongres“ evropských socialistů

23.11.2009
čtk

Do Prahy se 7. prosince na dvoudenní kongres sjede více než 1200 delegátů Strany evropských socialistů (PES), kteří si zde zvolí nové vedení a předsedu. Hostem bude významný americký ekonom a laureát Nobelovy ceny Joseph Stiglitz. Jde o vrcholnou akci, která se koná poprvé v jedné z nových členských zemí Evropské unie, uvedl hlavní manažer Lidového domu Jiří Havlíček.

Mezi lídry socialistických a sociálnědemokratických stran nebudou chybět premiéři Británie, Španělska a Slovenska, tedy Gordon Brown, José Luis Zapatero a Robert Fico, řada předsedů parlamentů a členů Evropské komise. Havlíček uvedl, že kromě Stiglitze přijedou jako hosté poradce generálního tajemníka OSN americký ekonom Jeffrey Sachs, výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn a generální ředitel Světové obchodní organizace (WTO) Pascal Lamy.

Kongres bude podle Havlíčka ve znamení boje proti klimatickým změnám, a proto bude organizován jako bezuhlíkový. Znamená to, že delegáti budou po Praze cestovat hromadnou dopravou a během kongresu se budou používat například šálky z recyklovaného plastu, trička z biobavlny nebo bloky z recyklovaného papíru. Papíru se bude vůbec používat minimum. Dokumenty budou převážně v elektronické podobě, zdůraznil manažer Lidového domu.

Pořadatelé připravili několik programových témat. Předseda ČSSD Jiří Paroubek vystoupí v tematickém okruhu Nové směry k posílení pozice Strany evropských socialistů jako hlavního proudu evropské politiky. O překonání důsledků světové finanční a hospodářské krize budou diskutovat místopředseda Milan Urban a europoslanec Jiří Havel, místopředseda Bohuslav Sobotka si vybral reformu finančních trhů, která by měla předcházet budoucí krizi a jejímu dopadu na občany a firmy, a do diskuse o boji proti klimatickým změnám a zajištění čisté energie pro budoucnost se zapojí stranický expert Petr Petržílek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek