Z klimatického summitu v Kodani jasná dohoda nevzejde

30.11.2009
Euroskop

Na příští týden je naplánován summit v Dánsku, který se mám zabývat bojem proti klimatickým změnám. Ačkoliv mu předcházela dlouhá mezinárodní vyjednávání a sliby světových mocností, podle předsedy Evropské komise José Barrosa k uzavření efektivní dohody na summitu nedojde.

Podle agentury Reuters Barroso označil plány, ke kterým se některé státy v posledních dnech zavázaly, za povzbudivé. Doplnil však, že tyto sliby nemůžou dosáhnout toho, aby se v budoucnu teplota nezvýšila o dva stupně Celsia, jak odhadují vědci.

„Pokud porovnáme všechny tyto závazky s našimi původními plány, pořád nejsme tak daleko, abychom mohli v Kodani uspět, řekl Barroso. Šéf Evropské komise zdůraznil, že si je vědom zásahů do průmyslu a obchodu velkých zemí, pokud by měla být dohoda úspěšná. Podle něj všichni mají důvod nedělat už v klimatické politice větší ústupky, ale bez nich těžko dosáhne svět dohody a následného efektivního jednání v boji proti klimatickým změnám.

Evropská unie tlačí na státy, aby snížily produkci skleníkových plynů o padesát procent, a to do roku 2050. Velké mocnosti jako Čína a USA dlouho nepřicházely s konkrétními cíly. USA se zavázaly ke snížení emisí o 17 procent do roku 2020. Čína se překvapivě vyjádřila k plánu minulý týden, kdy slíbila, že skleníkové plyny omezí o 40 procent do roku 2020.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek