Europoslanci zpovídali šéfku unijní diplomacie Ashtonovou

02.12.2009
čtk

Šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová, kterou vedoucí představitelé zemí EU do funkce vybrali v půlce listopadu, si dnes odbyla premiéru v Evropském parlamentu. Britku, jejíž jmenování provázelo v některých kruzích překvapení či dokonce zklamání kvůli tomu, že nejde o známou osobnost, zpovídali europoslanci v zahraničním výboru téměř dvě hodiny.

Myslím, že mám kvality vhodné pro tento post, podotkla Ashtonová v reakci na poznámky, že jí chybějí zkušenosti. Možná nejsem vaší volbou, ale jsem jejich, připomněla, že nejvyšší činitelé všech 27 zemí EU ji vybrali jednomyslně. Ne vše se daří ve světle reflektorů, nastínila Ashtonová, že je přívržencem takzvané tiché diplomacie. O některých věcech je ale prý třeba hovořit bez obalu, poznamenala a konkrétně se zmínila o otázce lidských práv. Něco musíme říkat nahlas, podotkla.

Ashtonová čelila dotazům z často velmi odlišných oblastí. Mířili na ni otázky o obchodu, globálním oteplování, rozšiřování EU, postavení žen ve společnosti, vztazích unie s nejrůznějšími státy či bloky světa nebo také o konfliktech, jako je třeba zdlouhavý a krvavý izraelsko-palestinský spor.

Europoslanci zjišťovali i její názory na problematiku boje za lidská práva nebo třeba na pozvolna vznikající unijní diplomatický sbor a na to, kdo a jak by tam měl být zastoupen. Aspirace mít svět bez jaderných zbraní je něco, po čem touží snad všichni, podotkla v reakci na dotaz týkající se jaderného odzbrojování.

Vypořádat se ale také musela i s řadou otázek na tělo. Někteří europoslanci jí třeba připomínali, že je Britka a že její země v některých oblastech stojí v rámci EU stranou, že třeba nepodepsala některé úmluvy o lidských právech a podobně. Vím, že jsem Evropanka a že tady ve své práci nemám žádnou národnost, odmítla Ashtonová, že by ve své funkci kvůli svému britskému občanství mohla upřednostňovat zájmy či názory Londýna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek