Klaus a řecký prezident se shodli na rozšiřování EU i o Turecko

02.12.2009
čtk

Česká republika a Řecko podporují rozšiřování Evropské unie o další balkánské státy a případně i o Turecko za předpokladu, že tyto kandidátské země splní všechny podmínky stanovené EU. Při dnešním jednání se na tom shodli prezident Václav Klaus a jeho řecký protějšek Karolos Papulias.

Prezidenti hovořili také o situaci na Kypru či dalším směřování unie. Při jednání došlo i na blížící se kodaňský summit o klimatu. Klaus dal najevo, že v této věci se s Papuliasem neshodli. Pro českého prezidenta prý bude „úspěchem“ kodaňské konference, když se na ní nic nedohodne. ´

„Česká republika jako jeden z novějších členů EU nemá pocit, že vstupem ČR do EU se mají zabouchnout dveře Evropské unie,“ řekl Klaus. Česko je proto podle něj velmi otevřené dalšímu rozšiřování EU. Je ale třeba zajistit, aby každá kandidátská země splnila všechna kriteria pro vstup, reagoval na dotaz, jaký je jeho postoj k rozšíření unie o Turecko. Papulias novinářům řekl, že se v tomto názoru s Klausem plně shoduje. Zdůraznil, že „každá kandidátská země usilující o vstup do EU musí plnit všechny podmínky, které byly stanoveny“. „Nějaké výjimky či úlevy by neměly být poskytovány žádné další zemi,“ dodal. Pokud jde o rozšiřování unie do jihovýchodní Evropy je prý řecký postoj jednoznačný: „Stavíme se výrazně pro přijetí těch států a rozšíření Evropské unie o jihovýchodní blok za předpokladu, že budou striktně splněna veškerá kritéria a předpoklady stanovené EU,“ řekl.

Řecký premiér Kostas Karamanlis nedávno kritizoval Turecko za to, že neplní své závazky vůči Bruselu dostatečně rychle. Pro Řecko podle něj platí jednoduchá rovnice ohledně vstupu Turecka:“úplné splnění, úplné členství“. Turecko zahájilo vstupní rozhovory s unií v roce 2005. Hlavními překážkami pro naplnění požadavků EU je nedostatek provedených reforem a dlouhodobé spory s Kyperskou republikou, která je členem EU od roku 2004.

Středomořský ostrov Kypr je od roku 1974 rozdělen na mezinárodně uznávanou Kyperskou republiku (řecká část) a Severokyperskou tureckou republiku, kterou uznává jen Ankara. Vstup Turecka do unie částečně závisí právě na mírové dohodě na Kypru. EU tlačí na to, aby se ostrov rozdělený na řeckou a tureckou část sjednotil. Právě další rozšiřování EU bude mít v nové Evropské komisi na starost český zástupce Štefan Füle. Česko patří v unii mezi nepříliš početnou skupinu zastánců vstupu Turecka do organizace, který stále vzbuzuje diskuse. Odpůrci tureckého začlenění se mimo jiné obávají, že přijetím lidnatého státu by se výrazně posílila muslimská komunita v unii.

Důležitým tématem návštěvy řeckého prezidenta v ČR je také posílení vzájemného obchodu. Doprovází ho proto i početná podnikatelská delegace. Papulias se dnes na pracovním obědě setkal také s premiérem Janem Fischerem. Na státní návštěvě v republice bude až do pátku. Kromě hlavního města zamíří ještě na jižní Moravu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek