Kodaňský summit má jednat o nástupci po Kjótském protokolu

02.12.2009
čtk

Základní informace o nadcházející klimatické konferenci v Kodani:

– Summit OSN o změnách klimatu se bude konat 7. až 18. prosince 2009 v kodaňském konferenčním centru Bella Center.

– Na konferenci byli pozváni lídři 191 zemí. Summitu bude předsedat premiér hostitelské země Lars Lökke Rasmussen.

– Zkratka COP15, která se pro označení této akce používá, znamená, že jde o 15. setkání signatářů Rámcové konvence OSN o změnách klimatu, která byla uzavřena v roce 1992 v Riu de Janeiro.

– Cílem summitu je uzavřít novou dohodu o boji se změnami klimatu. Ta by v souladu s takzvanou cestovní mapou z Bali nahradila Kjótský protokol, jehož platnost vyprší v roce 2012. Jako reálná se však jeví i možnost, že výsledkem setkání bude pouze politická deklarace. Závazná smlouva by v takovém případě byla uzavřena až později, zřejmě v průběhu příštího roku.

– Závazky vyplývající z nového plánu se už nemají týkat pouze vyspělých průmyslových zemí, ale měly by se k nim připojit i rozvíjející se ekonomiky, zejména Čína a Indie. Jedním z klíčových bodů summitu proto bude jednání o mechanismu, jakým budou bohaté státy spolufinancovat nezbytná opatření v chudých zemích.

– Jednání o nástupci Kjótského protokolu zřejmě budou vycházet z doporučení vědců, aby vyspělé země snížily do roku 2020 své emise skleníkových plynů o 25 až 40 procent v porovnání s rokem 1990. V roce 2050 by pak měly být celosvětové emise nižší nejméně o polovinu.

Pozice klíčových účastníků před zahájením kodaňského summitu:

Čína – Koncem listopadu Peking oznámil, že do roku 2020 hodlá zredukovat své exhalace oxidu uhličitého na jednu jednotku HDP o 40 až 45 procent oproti roku 2005. Vzhledem k očekávanému růstu čínské ekonomiky v příštím desetiletí se exhalace budou ve skutečnosti zřejmě dále zvyšovat, ovšem pomalejším tempem, než by tomu bylo bez tohoto cíle.

Evropská unie – Již dříve se zavázala, že do roku 2020 sníží objem emisí o 20 procent a zvýší podíl obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie na pětinu. Pokud by unie získala podporu i ostatních průmyslových zemí, mohla by závazek omezování emisí zvýšit na 30 procent.

Japonsko – Premiér Jukio Hatojama v září při svém nástupu do funkce vyhlásil, že se pokusí do roku 2020 snížit emise své země o čtvrtinu v porovnání s rokem 1990. Předchozí kabinet Taró Asa přitom počítal pouze s osmiprocentním snížením.

Rusko – V polovině listopadu oznámilo, že je ochotno snížit emise skleníkových plynů do roku 2020 o 25 procent oproti stavu v roce 1990.

USA – Podle informací agentury AFP pojede americký prezident Barack Obama do Kodaně s příslibem snížit emise skleníkových plynů do roku 2020 o 17 procent ve srovnání s rokem 2005. Do roku 2030 by snížení mělo činit 42 procent, opět ve srovnání s rokem 2005.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek