Obama: Afghánistán není Vietnam

02.12.2009
čtk

Americký prezident Barack Obama dnes ve svém projevu na vojenské akademii ve West Pointu odmítl srovnávání konfliktu v Afghánistánu s vietnamskou válkou. Kdo tak činí, nerozumí historii, podotkl v reakci na častý názor, že Spojené státy v Afghánistánu vojensky neuspějí stejně jako ve Vietnamu.

Na rozdíl od Vietnamu se k nám (v Afghánistánu přidala široká koalice 43 národů, které uznávají legitimitu našich činů. Na rozdíl od Vietnamu nečelíme lidovému povstání s rozsáhlou podporou. A, což je nejdůležitější, na rozdíl od Vietnamu byli Američané krutě napadeni z Afghánistánu a zůstávají cílem pro tytéž extrémisty, kteří osnují další spiknutí podél jeho hranic, uvedl Obama.

Šéf Bílého domu také ve svém projevu, v němž oznámil brzký příchod dalších 30.000 amerických vojáků do země, odmítl názory, že v Afghánistánu lze uspět se současným stavem spojeneckých sil v zemi. Podle něj by to jenom dále prohloubilo tamější status quo a válku dále prodražilo.

Podotkl, že vojáci se do země přemístí co nejrychleji to půjde. Stahování amerických jednotek z Afghánistánu by mělo začít v červenci 2011. Od tohoto data chtějí USA zodpovědnost za bezpečnost v zemi předávat místním silám.

Posily dalších 30.000 vojáků, které dnes oznamuji, se rozmístí v první polovině roku 2010 – co nejrychleji to půjde – tak, aby se mohly zaměřit na povstalce a zabezpečit důležitá populační centra. Zvýší naší schopnost cvičit afghánské bezpečností síly a spolupracovat s nimi tak, aby se do boje mohlo zapojit více Afghánců, řekl Obama.

Šéf Bílého domu novou strategii Spojených států a jejich spojenců v Afghánistánu, kde v poslední době posiluje své pozice povstalecké hnutí Taliban, oznámil po několikatýdenním rozhodování. Ve svém dnešním projevu podotkl, že rozhodování pro něj nebylo lehké. Učinil je ale proto, že v Afghánistánu, ale i v Pákistánu je nyní v sázce bezpečnost Spojených států.

Nové americké posily by se měly rozmístit zejména na jihu a východě země. Stahování jednotek by mělo být postupné po vzoru odchodu amerických vojáků z Iráku. Podle Bílého domu ale neznamená, že by USA chtěly region opustit.

Nová strategie ale nebude mít jenom vojenskou část. Spojené státy se také budou snažit o ekonomický rozvoj Afghánistánu, zejména se chtějí zaměřit na rozvoj tamního zemědělství.

V Afghánistánu, kde USA bojují již osm let, je teď přes 100.000 zahraničních vojáků včetně 68.000 Američanů. Českých vojáků jsou tam čtyři stovky. Severoatlantická aliance podle agentury AFP přislíbila Spojeným státům, že do země vyšle dalších 5000 vojáků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek