Obamův projev o postupu v Afghánistánu vyvolal smíšené reakce

02.12.2009
čtk

Projev, v němž dnes americký prezident Barack Obama po několikatýdenním rozhodování oznámil posílení amerických sil v Afghánistánu o 30.000 na 100.000 vojáků, vyvolal v USA smíšené reakce politiků i komentátorů. Někteří šéfa Bílého domu chválí, jiní s další eskalací konfliktu ve středoasijské zemi nesouhlasí. Další pozorovatelé podotýkají, že zvýšení počtu vojáků je pouze začátek a že bude záležet na provedení nové americké strategie v Afghánistánu.

Doufám, že si lidé ve vládě nemyslí, že posledních 90 dní trýznivého přehodnocování strategie bylo nejtěžší částí zvládání války v Afghánistánu. Ta přichází až nyní, podotkl například Thomas Ricks z think tanku Středisko pro novou americkou bezpečnost (Center for a New American Security). Podle něj je nyní důležité, aby afghánská vláda zvládla boj s korupcí, Pákistán začal opravdu bojovat s terorismem a aby si Obama dokázal udržet podporu veřejnosti, až bude přibývat obětí války.

Šéf Republikánské strany Michael Steele ocenil, že šéf Bílého domu vyhověl požadavku velitele spojeneckých sil v Afghánistánu a rozhodl o vyslání dalších vojáků. I on ale zdůraznil, že dnešek nelze považovat za konec, nýbrž za začátek. Dodal, že pokud Obama bude nadále usilovat o vítězství v afghánském konfliktu s povstaleckým hnutím Taliban, budou ho v tom republikáni podporovat.

Demokratický senátor Russ Feingold naopak s Obamovým rozhodnutím nesouhlasí. Válka v Afghánistánu podle něj již není v zájmu národní bezpečnosti Spojených států. Snažit se o budování státu pomocí ozbrojených sil ve jménu zkorumpované (afghánské) vlády s pochybnou legitimitou je nákladným hazardem, uvedl ve svém prohlášení. Podtrhl tak známou skutečnost, že Obama nyní bude mít problém obhájit svůj krok spíše ve vlastní straně než u opozičních republikánů.

Ani mezi nimi ale Obama nemá vyhráno. Jeho republikánský rival z prezidentských voleb John McCain dnes sice ocenil rozhodnutí o posilách, kritizoval ale to, že Obama nastínil, kdy se Američané začnou z Afghánistánu stahovat. Podle něj tím Spojené státy vysílají špatný signál spojencům i nepřátelům. Podle bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho zase Obama dlouhým rozhodováním prokázal slabost.

Šéf Bílého domu svým rozhodnutím zklamal i řadu liberálů, kteří ho podporovali v loňských prezidentských volbách. Například známý dokumentarista Michael Moore napsal Obamovi již před jeho dnešním projevem otevřený dopis. V jasné narážce na předchozího prezidenta George W. Bushe v něm varoval, že pokud se rozhodne dál pokračovat ve válce, stane se pro něj novým válečným prezidentem.

Průzkumy veřejného mínění z poslední doby ukazovaly, že většina obyvatel USA si myslí, že v afghánském konfliktu již nemá cenu pokračovat. Osmileté boje v Afghánistánu jsou podle Američanů příliš nákladné, stále méně si jich také myslí, že v nich lze uspět.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek