Basescu zřejmě zůstane rumunským prezidentem

07.12.2009
čtk

V nedělních prezidentských volbách v Rumunsku podle všeho vyhrál dosavadní pravicový prezident Traian Basescu. Po sečtení téměř všech hlasů získal 50,43 procenta hlasů, zatímco jeho sociálnědemokratický rival Mircea Geoana 49,57 procenta. Podle tiskových agentur to vyplývá z údajů, které oznámila ústřední volební komise.

Výsledek oznámený po sečtení kolem 95 procent hlasů se podle předsedy komise Sergia Miscoiua těžko změní. Doufejme, že to nikdo nebude zpochybňovat, protože by to přineslo napětí a nejistota by pokračovala. Politická stabilita v Rumunsku je nyní ve větším ohrožení, uvedl Miscoiu.

Většina průzkumů pořádaných u východů z volebních místností přitom přiznávala těsnou výhru Geoanovi, jen jeden Baseskovi. Oba kandidáti se poté v noci na dnešek označili za vítěze. Výsledky informující o rozdílu jediného procentního bodu mezi oběma uchazeči o prezidentskou funkci odpovídají předpokladům, že souboj bude vyrovnaný.

Rumunsko očekává výsledky voleb v naději, že přispějí ke zklidnění politické scény. Mezinárodní měnový fond, který Rumunsku vytýká politickou nestabilitu a neschválení rozpočtu na rok 2010, v listopadu pozastavil poskytnutí půjčky 1,5 miliardy eur, které mají Bukurešti pomoci se mzdami a důchody. Zahraniční partneři vyčítají zemi také velkou korupci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek