22 zemí EU proti snižování rozpočtu zemědělské politiky

11.12.2009
čtk

Skupina 22 zemí Evropské unie včera v Paříži unii vyzvala k nové, „ambiciózní“ zemědělské politice, která by umožnila čelit potravinovým problémům ve světě a podnebním změnám. Francouzský ministr zemědělství Bruno Le Maire řekl, že účastníci se také vyslovili proti drastickému snížení unijních výdajů na zemědělství, jak je předpokládá nedávný návrh Evropské komise. Na schůzce se ale o rozpočtových záležitostech nejednalo, napsala agentura Reuters.

Tématem jednání, na něž nepřijaly pozvání Británie, Dánsko, Malta, Nizozemsko a Švédsko, byla nová zemědělská politika, s jakou chce unie přijít v roce 2013.

Při nynějších podnebních změnách, globální nejistotě v oblasti politiky a potravin, nestálosti cen na trzích a nových krizích v oblasti zdravotnictví může nezávislost Evropy zachovat jen ambiciózní, kontinentálně pojatá politika, citoval Reuters z prohlášení přijatého na schůzce.

Společná zemědělská politika teď pohlcuje přes 40 procent rozpočtu unie. Ročně je to asi 125 miliard eur. Evropská komise soudí, že po roce 2013 by se tyto výdaje měly podstatně snížit ve prospěch inovace, energetiky a záležitostí spojených s klimatem.

Le Maire, jehož země je jednou z těch, které ze společné zemědělské politiky těží nejvíc, řekl, že „nemůžeme vzít za výchozí bod myšlenku, že se rozpočet na společnou zemědělskou politiku sníží o 30 až 40 procent“.

Dalším tématem jednání byla nízká úroveň přímých subvencí pro země, které do unie vstoupily v tomto desetiletí. Polský delegát řekl, že jeho země připojí ke společnému prohlášení vlastní dodatek na toto téma. Podle něho bude tato záležitost pro Polsko při příštích jednáních „zásadní“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek