Lídři EU mají probírat i „osekání“ bankéřských bonusů

11.12.2009
čtk

Lídři Evropské unie na summitu v Bruselu mají hovořit také o bonusech pro bankéře, jejichž přílišné riskování je často vnímáno jako jedna z příčin současné vážné finanční a hospodářské krize. Téma odměn a jejich snižování hodlá na jednání nadnést britský premiér Gordon Brown.

Británie ve středu oznámila, že hodlá bonusy bankéřů převyšující 25.000 liber (zhruba 712.000 Kč) jednorázově zatížit padesátiprocentní daní. Obdobné kroky připravuje i Francie.

Zavedení tvrdších pravidel pro vyplácení bonusů podle agentury Reuters podporují i některé čelné německé banky a pojišťovny. Uplatňovat by se měla podle dobrovolné dohody mezi německými finančníky v příštím roce.

Pokřivení soutěže může být zabráněno pouze tehdy, kdy budou uplatňovány srovnatelné principy pro odměny pro všechna finanční centra stejně jako na národní úrovni, uvedla německá bankovní organizace BDB.

Brown upozorňuje v dopise zaslaném partnerům v EU před summitem, že banky před krizí i nyní dosahují významných zisků a jejich zaměstnanci zase dostávají bonusy v mnohonásobcích průměrných výdělků v jejich zemi.

Rychlý návrat k ziskovosti tohoto sektoru v době, kdy celkové ekonomické a finanční podmínky zůstávají i nadále složité, zdůrazňují určité strukturální obavy ohledně tohoto sektoru, kterým je třeba se věnovat, napsal Brown v listu, jehož text má ČTK k dispozici.

Už v září se EU na mimořádném summitu dohodla na krácení odměn bankéřům. Stejný postoj prosazovala i na následném summitu dvacítky nejvýznamnějších ekonomik světa G20. Případná omezení manažerských odměn ale zatím nemají přesné obrysy, s konkrétními návrhy by Evropská komise jakožto výkonný orgán EU mohla přijít příští rok.

Cílem možné redukce bonusů je reagovat na skutečnost, že některé banky v uplynulém období vyplácely vysoké odměny a zároveň čerpaly pomoc vlád. Za krize se přitom řada bank dostala do finančních problémů a vlády jim pomáhaly obrovskými peněžními injekcemi z kapes daňových poplatníků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek