Katalánsko chystá referendum o odtržení od Španělska

13.12.2009
čtk

Ve 170 městech a vesnicích v Katalánsku se dnes uspořádá neformální referendum o odtržení od Španělska a vytvoření samostatného státu v rámci Evropské unie. Informovala o tom agentura Reuters. Referendum nebude závazné, organizátoři si od něj ale slibují, že by jeho výsledek mohl ovlivnit skutečná jednání o vytvoření samostatného státu.

Kvůli nadcházejícím katalánským volbám, které jsou vypsány na rok 2010, by jakékoli separatistické tendence mohly zkomplikovat vládu současného předsedy vlády Josého Luise Rodrígueze Zapatera, který se snaží vyvést zemi z hospodářské krize. Zapatero proto již v pátek označil jakékoli hlasování o nezávislosti za snahy, které nikam nevedou.

Dnešní referendum, které bylo vypsáno pro přibližně 700.000 voličů, je dalším krokem poté, co se v září 96 procent z více než 2000 obyvatel městečka Arenys de Munt vyjádřilo v podobném hlasování pro nezávislost Katalánska. Organizátoři doufají, že pokud dnešní účast dosáhne 40 procent, budou napříště moci uspořádat referendum v katalánské metropoli Barceloně.

Názory na odtržení regionu od Španělska se různí. Katalánsko se již nyní těší poměrné nezávislosti na Madridu. V polovině domácností v Katalánsku se namísto katalánštiny mluví španělsky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek