4,5 miliardy korun pro školy ze strukturálních fondů

15.12.2009
Ministerstvo školství

Během následujících tří let budou moci základní školy zažádat o 4,5 miliardy korun z prostředků strukturálních fondů. Díky předem připraveným šablonám dosáhne na evropské peníze opravdu každá škola. Jednoduchý a přístupný způsob čerpání je jednou z priorit ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslavy Kopicové.

„Státní rozpočet je díky nezbytným úsporným opatřením napjatý. Nedávná změna pravidel pro čerpání prostředků z Evropského sociálního fondu přitom v souvislosti s hospodářskou krizí výrazně zjednodušuje způsoby, jak se i ty nejmenší školy mohou dostat k evropským penězům. Resort školství bude první, kdo tuto možnost využije, zdůrazňuje ministryně Kopicová.


Peníze školám, ne poradcům

Jedním ze základních problémů využívání evropských finančních prostředků v minulosti byl z hlediska škol poměrně složitý systém psaní projektů a s tím spojené administrativy, vyžadující specifické know-how. Významnou část peněz tak školy spotřebovaly na platby poradenským agenturám, které jim s přípravou projektů pomáhaly. Pro menší základní školy byly peníze z Evropského sociálního fondu (ESF) prakticky nedostupné.

Princip projektu EU peníze školám spočívá v tom, že školy místo přípravy složitých projektových návrhů jednoduše využijí jednu z předpřipravených šablon. I ta nejmenší škola tak bude moci sama získat evropskou dotaci z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK), aniž by musela řešit složité problémy kolem přípravy a administrace projektu. „Jsme přesvědčeni, že každá škola zvládne projektovou žádost vyplnit sama a nebude muset využívat služeb různých poradenských a zprostředkovatelských agentur či najímat specialisty na psaní projektů ESF, zdůrazňuje ministryně Miroslava Kopicová

7 oblastí podpory, 22 šablon

Šablony připravilo MŠMT, je jich celkem 22 a týkají se sedmi různých oblastí od informační gramotnosti a výuky cizích jazyků až po finanční gramotnost (viz přílohu). „Tématicky jsou pokryty všechny okruhy, které se při vzdělávání dlouhodobě ukazují jako stěžejní, vysvětluje výběr ministryně školství Kopicová.

Každá mimopražská základní škola si může vybrat jednu, dvě nebo i více šablon z různých oblastí podpory. Součástí každé šablony je přehledný návod, jak s ní pracovat.

„Naše školství má v příštích pěti letech výbornou možnost získat významný vedlejší zdroj příjmů. Ministerstvo připravilo mimopražským základním školám maximálně komfortní možnost, jak získat evropskou dotaci. Je teď jen na nich samotných, jak této možnosti využijí, dodává ministryně Kopicová.

Pražských škol se EU peníze školám v důsledku unijních pravidel netýká, hlavní město má vlastní operační program. MŠMT jim proto v minulých týdnech alespoň připravilo určitou kompenzaci – 140 milionů na nákup učebnic a učebních pomůcek, které už mají školy v tuto chvíli k dispozici.

MŠMT bylo připravené začít v lednu

Zjednodušení procedury čerpání prostředků ESF musí být zároveň zakotveno i v národní legislativě. To se zatím nepodařilo – příslušný návrh změny zákona o rozpočtových pravidlech je stále projednáván Parlamentem ČR. Start projektu EU peníze školám, který ministerstvo původně plánovalo na leden 2010, se tak bude muset nepatrně posunout. Ministryně školství Miroslava Kopicová věří, že nejpozději do března.

„Jsme první resort, který se chopil možnosti snadnějšího čerpání a připravil vše potřebné. Zbytek teď závisí na přijetí změny zákona. Jsme připraveni spustit projekt EU peníze školám nejpozději do konce prvního čtvrtletí příštího roku, uzavírá ministryně.

Další informace k projektu EU peníze školám

Přehled témat a šablon klíčových aktivit: sablony_EU_penize_skolam.pdf (474,98 KB)

Veškeré informace naleznete na webových stránkách www.eupenizeskolam.cz.

Autor: Ministerstvo školství

Sdílet tento příspěvek