Nejvyšší soud potvrdil zákaz extremistické Maďarské gardy

15.12.2009
čtk

Nejvyšší soud v Budapešti potvrdil zákaz extremistické Maďarské gardy, polovojenské organizace nacionalistického Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik). Informovala o tom agentura MTI. Maďarská garda používala uniformy a symboly připomínající někdejší fašistickou diktaturu v Maďarsku.

Strana Jobbik získala při volbách do Evropského parlamentu téměř 15 procent hlasů. Jeden ze tří zástupců této strany vystupuje v Evropském parlamentu pravidelně v uniformě Maďarské gardy. V průzkumech veřejného mínění má strana podporu asi 12 procent Maďarů.

Jobbik i Maďarská garda se pasují do role bojovníků proti cikánské kriminalitě. V Maďarsku žije přibližně 600.000 příslušníků romské menšiny.

Polovojenskou Maďarskou gardu založil Jobbik v srpnu 2007. Cílem gardy je podle vyjádření jejích členů změna politického režimu v zemi a sebeobrana Maďarů před údajnými útoky ze strany okolních států.

Loni v prosinci soud gardu rozpustil, rozhodnutí potvrdil v červenci i odvolací tribunál. Gardisté v září předchozí verdikty napadli u nejvyššího soud. Podle nich jim zákaz znemožnil svobodný projev jejich názorů.

Organizace zatím působila nezákonně. Soudy trestně stíhají několik jejích členů, policisté také několikrát rozehnali pochody a shromáždění gardistů, kde měli být přijati noví členové.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek