Hlavní priority španělského předsednictví Evropské unie

30.12.2009
čtk

Přinášíme přehled priorit španělského předsednictví, které se této role v EU ujme na šest měsíců 1. ledna:

RYCHLÉ DOKONČENÍ ZAVÁDĚNÍ LISABONSKÉ SMLOUVY V ŽIVOT

– Španělé se do značné míry budou podílet na uvádění do praxe Lisabonské smlouvy o reformě EU a z ní vyplývajících nových pravidel. Budou muset například nastavit spolupráci mezi předsednickou zemí a dvěma novými funkcemi vzniklými na základě Lisabonu, tedy unijním prezidentem a ministrem zahraničí.

EKONOMICKÁ OBNOVA A BOJ PROTI ROSTOUCÍ NEZAMĚSTNANOSTI

– Španělé se budou muset vypořádat s dopady nejhorší hospodářská krize v dějinách EU, která se už nicméně pozvolna začíná zmírňovat.

– Úkolem bude najít východisko z dlouhodobě neudržitelné situace způsobené tím, že kvůli záchraně ekonomik množství zemí přišlo s balíčky pomoci a s finančními injekcemi, kvůli nimž se výrazně zhoršil stav veřejných financí.

– Madrid se bude muset hlavně podílet na vzniku strategie návratu k rozumné rozpočtové politice a respektování unijních pravidel. Jedním z nich je pakt stability a růst, podle něhož by neměl deficit rozpočtu překračovat tři procenta HDP. Tak tomu však letos bude v naprosté většině zemí bloku; ve Španělsku samotném se to odhaduje na deset procent.

UPEVNĚNÍ POZICE EVROPY JAKO GLOBÁLNÍHO HRÁČE – VNĚJŠÍ VZTAHY:

– Španělé mají naplánován zhruba tucet summitů mezi EU a třetími zeměmi. Jde třeba o USA, Kanadu, Rusko, Maroko či Pákistán.

– Madrid bude prosazovat posílení spolupráce se zeměmi Latinské Ameriky. Například zřejmě budou podporovat otevírání politické debaty s komunistickou Kubou.

– Španělé se také budou podílet na vzniku evropské služby vnější akce, tedy unijního diplomatického sboru.

– Budou chtít také posílit bezpečnost a bojovat proti terorismu, šíření jaderných zbraní, a tudíž se zabývat problematikou, jako je Írán, Afghánistán, Severní Korea a Somálsko.

ROZVOJ POLITIK PRO OBČANY, VĚTŠÍ ZAČLENĚNÍ OBČANŮ DO ROZHODOVÁNÍ:

– Španělsko by chtělo posílit spolupráci mezi unijními institucemi a občany EU. Půjde třeba o vyladění toho, jak pracovat s takzvanou občanskou iniciativou, kdy může milion Evropanů přijít s nějakým návrhem a EU by ho měla brát vážně a pracovat s ním.

– Madrid chce také posílit boj proti nerovnosti mužů a žen či proti násilí na partnerech druhého pohlaví a upevnit společnou imigrační politiku EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek