Španělský europoslanec nesměl na Kubu, Madrid protestuje

04.01.2010
čtk

Madrid si předvolal kubánského velvyslance ve Španělsku, aby vysvětlil, proč Havana odepřela španělskému europoslanci Luisi Yánezovi vstup na ostrov. Informovalo o tom španělské ministerstvo zahraničí. Incident přichází v době, kdy Španělsko jako předsedající země Evropské unie chce zlepšit její vztahy s Kubou.

Státní tajemník pro Latinskou Ameriku Juan Pablo de Laiglesia si předvolal velvyslance Alejandra Gonzáleze Galiana, aby se jej dotázal, proč kubánské úřady v neděli večer v Havaně odepřely Yánezovi vstup. Tento krok označilo ministerstvo za neospravedlnitelný.

Europoslanec, který cestoval společně s manželkou, chtěl na ostrově strávit dovolenou, ale musel se vrátit do Španělska. Jeho choti sice kubánské úřady vstup povolily, ale ta se vrátila společně s manželem do Madridu.

Incident přichází v době, kdy chce Madrid přesvědčit partnery v Evropské unii, jíž v tomto pololetí předsedá, aby zaujali pružnější přístup ke Kubě. Madrid si přeje, aby EU přestala uplatňovat společné stanovisko, které zaujala v roce 1996. To v praxi znamená, že unie podmiňuje politický dialog s Havanou a uzavření bilaterální dohody o spolupráci tím, že Kuba bude dodržovat lidská práva a svobody.

Snahy Madridu o sbližování s Kubou kritizují některé evropské země a také kubánští disidenti, kteří soudí, že se situace s lidskými právy na ostrově od nástupu Raúla Castra k moci nezlepšila. Vůdci kubánské opozice unii počátkem prosince varovali, že se EU dopustí chyby, změní-li společný postoj. Situace s lidskými právy na ostrově je velmi špatná, zdůraznili.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek