Brown přežil další pokus o svržení

07.01.2010
čtk

Snaha dvou bývalých ministrů o svržení britského premiéra Gordona Browna nenašla v Labouristické straně podporu. Incident jen pár měsíců před volbami však podle komentářů britských listů oslabil Browna i labouristy vůbec.

Bývalý ministr obrany Geoff Hoon a někdejší ministryně zdravotnictví Patricia Hewittová vyzvali ve středu labouristické poslance k tajnému hlasování o tom, zda by měl Brown zůstat v čele strany. Hoon ale ještě ve středu pozdě večer v televizním rozhovoru připustil, že celá akce selhala.

Volby asi 6. května

Byla to šance pro labouristické poslance uznat tento problém a snažit se ho vyřešit. Rozhodli se to neudělat, řekl Hoon, který stejně jako Hewittová patří ke spojencům bývalého premiéra Tonyho Blaira.

Šéf konzervativců David Cameron dnes zdůraznil, že labouristická vláda je rozdělená, a vyzval k co nejrychlejšímu uspořádání voleb. Brown musí volby vyhlásit do června, nejčastěji se spekuluje o 6. květnu. Labouristé vládnou již od roku 1997 a v průzkumech zaostávají za konzervativci v průměru o deset procent.

6 ministů proti premiérovi?

Podle britských médií bylo vzbouřence za určitých okolností podpořit šest ministrů Brownova kabinetu. Spekuluje se hlavně o ministru spravedlnosti Jacku Strawovi a ministru zahraničí Davidu Milibandovi, kterému trvalo několik hodin než Browna poměrně nepřesvědčivě podpořil. Oba však spekulace odmítají.

Gordon Brown, který v roce 2007 vystřídal v křesle premiéra Tonyho Blaira, patří k nejméně populárním ministerským předsedům po druhé světové válce. Během svého působeníé v čele strany čelil několika vzpourám ve vlastní straně – naposledy po prohraných evropských volbách loni v červnu.

Kritici uvnitř labouristické strany mu vyčítají především malé osobní charisma. I když uznávají jeho nasazení a integritu, vyčítají mu špatný politický instinkt a neobratnost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek