V Portugalsku a Francii zatčeni čtyři aktivisté baskické ETA

10.01.2010
čtk

V Portugalsku a ve Francii dnes byli zatčeni čtyři údajní členové baskické teroristické organizace ETA. Zajištěna přitom byla dodávka naplněná výbušninami. Informovaly o tom tiskové agentury.

Dvě osoby byly zadrženy v severním Portugalsku poté, co jejich dodávku s výbušninami lokalizovala policie v Bermillo de Sayago nedaleko Zamory na severozápadě Španělska, asi 20 kilometrů od portugalských hranic. Ve vozidle bylo podle mluvčího ministerstva bezpečnosti deset kilogramů výbušnin a zbraně. Řidič dodávky s francouzskou poznávací značkou, zastavený při běžné silniční kontrole, ujel z místa a zadržen byl až v Portugalsku.

Další dva údajní teroristé z řad ETA byli zatčeni v centrální Francii v oblasti Clermont-Ferrand v okamžiku, kdy se přiblížili ke skrýši se zbraněmi, sdělil španělský ministr vnitra Alfredo Pérez.

Organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) bojuje od roku 1968 za nezávislost španělského a francouzského Baskicka a za tu dobu připravila o život přes 800 lidí. Španělské a francouzské policii se v posledních letech podařilo dostat za mříže mnoho jejích aktivistů. Španělské úřady se obávají, že by ETA mohla spáchat nějaký velký atentát v době, kdy země začala od 1.ledna předsedat Evropské unii, a upoutat tak na sebe pozornost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek