Nová daň z odměn bankéřů přinese Francii 360 milionů eur

12.01.2010
čtk

Francie získá díky zavedení mimořádné 50procentní daně na odměny bankéřů v letošním roce zhruba 360 milionů eur (9,4 miliardy Kč). Uvedla to podle francouzského listu Le Figaro francouzská ministryně financí Christine Lagardeová. Dodala, že daň se dotkne zhruba 2500 bankéřů, obchodníků a dalších finančních pracovníků. Podle deníku ovšem většina bank už přišla na to, jak toto opatření obejít: rozhodly se zvýšit mzdy svých vysoce postavených pracovníků.

Ministryně v rozhovoru ospravedlnila zavedení daně skutečností, že bankovní sektor se v posledních měsících vrátil k zisku díky miliardám eur ze státní pomoci, kterou Francie bankám poskytla na vrcholu světové finanční krize. Za těchto podmínek je oprávněné, aby Francouzi získali podíl z těchto výsledků, uvedla. Daň má podle Lagardeové rovněž vyslat signál bankám, aby používaly svůj kapitál k poskytování úvěrů a nevyplácely přehnané odměny.

Francie ohlásila zavedení nové daně minulý měsíc s tím, že se bude týkat bankéřů, jejichž příjem z odměn letos překročí 27.500 eur (přes 720.000 Kč). Následovala tak Británii, která se rozhodla uvalit stejnou daň na odměny vyšší než 25.000 liber (zhruba 730.000 Kč).

Francie již dříve zavedla nová pravidla omezující odměny ve všech bankách, jež v zemi působí. Pravidla přinutí banky rozvrhnout odměny na více let, aby lépe odrážely dlouhodobou výkonnost a nepodporovaly nadměrné riskování, které se může rychle proměnit ve ztráty, napsala agentura AP.

Vysoké odměny zaměstnanců ve finančních institucích, zejména v těch, které získaly státní podporu, se staly v době světové finanční krize terčem velké kritiky ze strany politiků i veřejnosti v Evropě i ve Spojených státech.

Podle mezinárodního průzkumu agentury Mercer u 42 významných bank přiznalo 65 finančních ústavů, že chystané zdanění bonusů už vykompenzovaly zvýšením platů svých vrcholových zaměstnanců. A 83 procent se rozhodlo snížit odměny, což byl i hlavní účel vlád Francie a Británie. Zejména investiční banky už od loňského léta zvýšily platy pracovníků zabývajících se kapitálovými trhy v průměru o 50 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek