Barnier chce dál regulovat finanční trhy v EU

14.01.2010
čtk

Deriváty jsou však oblíbené i mezi spekulanty, kteří mohou rozhýbat ceny komodit a vydělat tak daleko větší částky než například obchody s akciemi. Daleko více peněz ale také mohou prodělat. Proč bychom tady měli mít takové spekulace, jaké jsme měli v obchodech se surovinami v uplynulých dvou nebo třech letech, uvedl Barnier s tím, že mluví především o obchodech se zemědělskými komoditami. Jejich ceny přitom před dvěma lety atakovaly historická maxima, aby se zanedlouho prudce propadly. Celá situace nakonec vyústila v krátkou potravinovou krizi.

Britům se Barnierovy plány nelíbí

Bývalý francouzský ministr zemědělství ovšem slíbil europoslancům, před nimiž obhajoval svojí nominaci, i regulaci celé řady dalších sektorů. Především pak finančního, byť regulaci nakonec označil jako reformy. Budeme reformovat. Žádný trh a žádný finanční hráč by neměl uniknout (regulaci). Nebudu se štítit ani ožehavých témat, jakými jsou sankce a takzvaný short-selling (krátkodobé spekulativní obchody na burze), uvedl.

Barnierova slova se do značné míry shodují již s předchozími vyjádřeními francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, což je také důvod proč Barnierova kandidatura vyvolala odmítavé reakce především ve Velké Británii. Pokud poslanci Barniera do nové funkce skutečně zvolí, což se dá téměř s jistotou očekávat, bude to znamenat, že nad finančním centrem v Londýně bude mít největší moc právě Francouz. Francouzské představy o regulaci finančních trhů se přitom značně liší od britských, které jsou historicky daleko více liberální.

Bloom: Nezabíjejte slepici, která snáší zlatá vejce

Je v zájmu evropských a rovněž britských institucí, aby byly dobře regulovány, odpověděl Barnier na případné spory s Brity. Londýn si nicméně během vyjednávání o nové podobě Evropské komise prosadil pojistku, která by měla francouzského eurokomisaře mírnit v regulačních snahách. Nejvýše postaveným mužem Barnierova kabinetu tak bude Brit. Někteří europoslanci přitom vyjadřovali obavy, aby zástupce Velké Británie Barniera nemírnil až příliš. Nemluvil bych o Britovi. Bude to především Evropan, dodal francouzský kandidát.

Britské zákonodárce ale Barnierova slova příliš nepřesvědčila. Nezabíjejte slepici, která snáší zlatá vejce, vyzýval britský europoslanec Godfrey Bloom. Slepice má přitom ztělesňovat Londýn jako finančním centrum Evropy a zlatá vejce obrovské finanční prostředky, které přes britskou metropoli každý den plynou. Barnier ovšem podobné narážky odmítal s tím, že nehodlá přijímat rozkazy ani z Londýna a ani z Paříže.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek