V Milánu byl obnoven proces s Berlusconim

15.01.2010
čtk

Před milánským soudem byl dnes obnoven takzvaný případ Mills, v němž je italský premiér Silvio Berlusconi obviněn z uplácení svědka. Šéf vlády se k jednání nedostavil a jeho obhájci požádali, aby bylo dosavadní řízení považováno za nulové a proces začal znovu od začátku.

Ve zmíněném procesu prokuratura viní Berlusconiho z toho, že si koupil za 600.000 dolarů (asi 11 milionů Kč) falešné svědectví svého bývalého britského právníka Davida Millse ve dvou procesech z 90. let.

Část procesu týkající se Berlusconiho byla pozastavena před 15 měsíci, v říjnu 2008, protože v červenci téhož roku byl schválen zákon, který mu po dobu výkonu jeho funkce dával imunitu. Proces týkající se Millse však pokračoval.

Zákon o imunitě zrušil loni v říjnu ústavní soud. Mills byl mezitím odsouzen v první a druhé instanci v témže případě. Berlusconiho obhajoba má podle italských zákonů v takovém případě právo žádat, aby všechny právní úkony z předchozí části procedury byly anulovány.

Pokud soud tuto žádost přijme, bude to znamenat, že proces začne znovu od nuly. Podle propočtů agentury ANSA se ale může dobře stát, že to, z čeho je šéf vlády viněn, bude promlčeno, protože promlčení se na případ vztahuje od 11. dubna letošního roku.

Berlusconiho právník Niccolo Ghedini oznámil, že šéf vlády přijde k soudu, až jeho přítomnost bude nezbytná. Upřesnil, že v lednu se mají konat ještě dvě další procedurální slyšení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek