Merkelová podpořila sankce proti Íránu

19.01.2010
čtk

Pokud Írán nezmění postoj ke svému jadernému programu, podpoří Německo nové sankce proti Íránu. V Berlíně to včera na tiskové konferenci s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem řekla německá kancléřka Angela Merkelová.

Německo dalo najevo, že jestliže se reakce Íránu nezmění, připravíme obsažný soubor sankcí. Dali bychom přednost tomu, aby se tyto sankce dohodly v rámci Rady bezpečnosti OSN, řekla Merkelová.

Írán loni nepřistoupil na návrh, který nabízel vývoz dvou třetin jeho zásob slabě obohaceného uranu k dalšímu zpracování do zahraničí. Tento návrh měl eliminovat možnost, že Írán obohacený uran použije ve zbrojním programu. Jeho existenci Teherán popírá.

Podpoří sankce i Čína ?

Německo patří k šestici zemí, které o íránském programu několik let vyjednávají. O sankcích se podle Merkelové rozhodne v příštích týdnech. Západ chce novými sankcemi zasáhnout Írán v jeho energetickém sektoru. Sankce mají být zaměřeny výhradně na íránskou elitu, která je za nukleární program odpovědná.

K sancím proti Teheránu je zatím zdrženlivá Čína. Ta na sobotní jednání o Íránu, kterého se zúčastnilo pět členů RB OSN a Německo, vyslala pouze níže postaveného diplomata. Ostatní účastníky postoj Pekingu rozladil, protože se chtěli dohodnou na tom, zda začnou připravovat znění nové rezoluce o Íránu.

RB OSN už proti Íránu uplatňuje trojí sankce, které mají zpomalit hlavně íránský raketový a nukleární program. Teherán se vytrvale odmítá vzdát technologie obohacování uranu, který má kromě energetického také vojenské využití.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek