Bukurešť chce usnadnit Moldavanům získání rumunského občanství

28.01.2010
čtk

Rumunsko má v úmyslu zřídit při hranicích s Moldavskem úřady pro udělování státního občanství Moldavanům. Oznámil to dnes v Kišiněvě podle agentury ITAR-TASS rumunský prezident Traian Basescu po jednání s úřadujícím moldavským prezidentem Mihaiem Ghimpem. Bukurešť chce rovněž rozšířit hospodářskou spolupráci s Moldavskem, poskytnout sousednímu státu finanční pomoc a zavést příhraniční bezvízový styk.

Basescu řekl, že jeho země má v úmyslu vytvořit zvláštní agenturu, která bude zmocněna udělovat Moldavanům rumunské státní občanství. Odbočky agentury budou fungovat ve východorumunských městech Suceava, Iaši a Galaţi nedaleko od moldavských hranic. Do konce letošního března má být kromě toho připravena smlouva o bezvízovém pohraničním styku, která umožní více než třetině moldavských občanů navštívit bez víz sousední Rumunsko.

Podle Baseska se obě země rovněž dohodly na těsnějším propojení energetických a komunikačních soustav a na vybudování plynovodu spojujícího obě země. Rumunsko poskytne Moldavsku nevratnou finanční pomoc ve výši 100 milionů eur (přes 2,6 miliardy korun) na modernizaci školského systému.

Moldavsko, nejchudší země Evropy a do roku 1991 svazová republika SSSR, bylo před druhou světovou válkou z velké části součástí Rumunska a sdílelo jeho jazyk a kulturu. Přestože na počátku 90. let bylo spojení obou zemí aktuálním tématem, Kišiněv je nakonec vetoval a od té doby nejsou vzájemné vztahy vždy přátelské.

K poslednímu problému došlo loni v květnu, kdy prezident Basescu na protest proti vnitropolitickému vývoji v Moldavsku odřekl svou účast na konferenci jihoevropských zemí v Kišiněvě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek