Karolos Papulias znovu zvolen za řeckého prezidenta

03.02.2010
čtk

Současný řecký prezident Karolos Papulias získal mandát i pro druhé pětileté funkční období. Rozhodl o tom podle tiskových agentur v dnešních prezidentských volbách řecký parlament. Pro osmdesátiletého prezidenta a zároveň jediného kandidáta voleb hlasovalo 266 z celkem 298 přítomných poslanců. Prezidentská přísaha je naplánována na 12. března.

V Řecku může být prezident zvolen celkem nejvýše na dvě funkční období. Kandidát na řeckého prezidenta musí být starší čtyřiceti let, být potomkem řeckého otce a nejméně pět let řeckým občanem. Také musí mít oprávnění volit.

Prezidenta volí v tajném hlasování Parlament (Vuli) na funkční období pěti let. Musí získat dvoutřetinovou většinu z celkového počtu poslanců. Nezíská-li ji, koná se po pěti dnech za stejných podmínek druhé kolo. Ve třetím kole už stačí třípětinová většina z celkového počtu poslanců. Nevzejde-li prezident ani z kola třetího, je rozpuštěn parlament a konají se nové volby. Poté nový parlament volí prezidenta podle trochu odlišných pravidel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek