Před EP vystoupí nová bulharská kandidátka na Komisařku

03.02.2010
čtk

Před poslance Evropského parlamentu dnes předstoupí bulharská kandidátka na členku Evropské komise Kristalina Georgievová. V příštím komisařském sboru pod vedením Josého Barrosa by měla mít na starosti humanitární pomoc.

Všeobecně se očekává, že grilování Georgievové bude u europoslanců probíhat o poznání klidněji a s menšími vášněmi, než tomu bylo u její předchůdkyně Rumjany Želevové. Ta při slyšení podle mnoha zákonodárců vyhořela. Europoslanci jí po slyšení vytýkali nekompetentní odpovědi i nejasnosti kolem jejích soukromých finančních záležitostí.

Hrozilo dokonce, že by kvůli ní mohla padnout celá nová Evropská komise. Bulharsko tak nakonec přistoupilo na změnu kandidátky, když na místo Želevové sáhlo po viceprezidentce Světové banky Georgievové.

Pokud ta slyšením projde, což se všeobecně očekává, pak by Evropský parlament mohl o komisi jako celku hlasovat 9. února na plenárním zasedání ve Štrasburku. Původně se očekávalo, že výkonný orgán bloku budou europoslanci schvalovat již 26. ledna, což se však právě kvůli výměně bulharské kandidátky nestalo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek