V Británii vyvolala papežova kritika polemiku

03.02.2010
čtk

Ve Velké Británii vyvolala spory pondělní kritika papeže Benedikta XVI. na adresu návrhu zákona o rovných příležitostech, o němž nyní jedná britský parlament. Papež v pondělí přijal katolické biskupy Anglie a Walesu a při této příležitosti potvrdil svou návštěvu ve Velké Británii a zároveň navrhovaný zákon kritizoval. Příjezd Benedikta XVI. bude teprve druhá návštěva hlavy katolické církve v Británii od vzniku anglikánské církve v 16. století.

Vaše země je známá snahou o rovnost příležitostí pro všechny, řekl papež. Připomněl však, že některé zákony, které si vytkly právě tento cíl, ukládají nespravedlivá omezení svobodě náboženských komunit, kterým zakazují jednat podle jejich víry. Z určitého hlediska je tak vlastně znásilňován přirozený zákon, na kterém je založena rovnost všech lidí, řekl.

Katolická a protestantská církev ve Velké Británii se obávají, že zákon o rovných příležitostech, o němž nyní parlament jedná, může vést k tomu, že církve budou nuceny najímat homosexuály či transsexuály jako nekněžské zaměstnance, například jako učitele. Návrh zákona se netýká kněží. Anglikánští a katoličtí biskupové již proti zákonu zahájili kampaň.

Papežoval slova se setkala s podporou u westminsterského arcibiskupa Vincenta Nicholse, jenž je označil za hlas rozumu. Papež vyjádřil znepokojení mnoha lidí v naší zemi, řekl prelát.

Benedikta dnes hojně citoval britský tisk. Vykonám návštěvu, ale nemám rád vaše zákony o rovnosti, napsal v titulku The Independent. Usoudil, že papež útočí na práva homosexuálů.

Problematické vztahy mezi Vatikánem a anglikánskou církví

Papež se při svém pondělním setkání také zmínil o ekumenickém a mezináboženském dialogu, který má velký význam v Anglii a Walesu vzhledem k rozmanitosti tamějšího demografického profilu. Ve Velké Británii je 56,8 procenta anglikánů, římských katolíků 13 procent.

Vztahy mezi Vatikánem a anglikánskou církví jsou napjaté od loňského října, kdy Vatikán oznámil vytvoření zvláštní struktury k přijetí anglikánů, kteří se ve své církvi stavějí především proti zpřístupnění kněžského i biskupského úřadu ženám, proti povolení přístupu homosexuálů ke kněžství a proti žehnání svazkům gayů a lesbiček.

Datum papežovy návštěvy zatím nebylo uvedeno, ale jeden britský ministr se nedávno zmínil o tom, že by se mohla uskutečnit v polovině září. Od 16. století, kdy král Jindřich VIII. založil anglikánskou církev, to bude teprve druhá návštěva hlavy katolické církve v Británii. Jako první papež ji navštívil Jan Pavel II. v roce 1982.

Papež bude při své návštěvě také osobně blahořečit britského kardinála Johna Henryho Newmana (1801-1890), původně anglikána, který přestoupil na katolicismus.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek