Británie chce šetřit ve vojenských výdajích

04.02.2010
čtk

Britská vláda upozornila, že armádu čeká obtížná adaptace na omezené rozpočtové možnosti. Británie si napříště nebude moci dovolit pokračovat ve všech svých vojenských aktivitách a zároveň se dál angažovat v Afghánistánu a jinde v zahraničí a investovat do nových obranných systémů, uvedla vláda v dokumentu, který má sloužit jako podklad pro debatu o nové vojenské strategii země. Mezi možnými východisky zmiňuje zvýšenou spolupráci se spojenci, zlepšení branné spolupráce mezi evropskými zeměmi a lepší koordinaci mezi NATO a Evropskou unií.

Británie má jednu z největších armád v Evropě. Je to také hlavní zahraničněpolitický a vojenský spojenec USA. Ty právě tento týden zveřejnily návrh své nové vojenské strategie. Podle ní by se měly méně zaměřovat na přípravu vedení dvou konvenčních válek zároveň a víc na schopnost reagovat na větší počet útoků různého druhu od teroristických po kybernetické.

O nové britské vojenské strategii rozhodne vláda, která vzejde z letošních voleb. Favoritem pro ně je nyní opoziční Konzervativní strana.

Některé plány jsou v rozpočtové tísni příliš ambiciózní

Británie se letos musí potýkat s předpokládaným rozpočtovým schodkem 178 miliard liber (asi 5,3 bilionu korun). To ve vojenské oblasti zpochybňuje možnost pokračovat ve všech plánovaných programech.

Vláda v dokumentu přiznává, že některé plány jsou příliš ambiciózní. Přímá doporučení v něm neuvádí. Ministr obrany Bob Ainsworth ale řekl, že se má pokračovat v programu výstavby nové flotily jaderných ponorek Trident v hodnotě 20 miliard liber a že platí i plány výstavby dvou nových letadlových lodí za pět miliard. Ohrožen je ale plánovaný nákup 138 stíhacích letounů F-35.

Větší integrace sil se spojenci má ušetřit náklady

Debata o nové strategii by se podle dokumentu měla soustředit na efektivnější využití ozbrojených sil v rámci širšího úsilí o zabránění konfliktům a na to, zda by měla Británie víc integrovat své síly se silami spojenců.

Měly se přitom brát v úvahu i zkušenosti z Iráku a Afghánistánu, kde Británie intervenovala po boku USA. V dokumentu se konstatuje, že předpoklad, že můžeme ‚jít první, jít rychle a odjet domů‘, se ukázal jako falešný. Západem preferovaný způsob válčení spočívající v soustředění sil, využití technologie a úsilí o rychlou porážku protivníka už možná není tak účinný jako v minulosti.

Hrozeb ale bude přibývat

V doprovodné analýze hrozeb příštích třiceti let britská vojenská akademie uvádí, že nepřátelé pravděpodobně získají přístup k jaderným a chemickým zbraním a že s přesouváním hospodářské moci z USA a Evropy do Asie stoupne nestabilita a pravděpodobnost vojenských konfliktů.

Podle akademie je pravděpodobné, že takzvané vyvrhelské státy se spolčí s teroristickými skupinami, budou jich využívat jako svých zástupných sil a možná jim budou dodávat pokročilé zbraně. Války v zámoří zřejmě zvýší riziko útoků v Británii a podél vojenských zásobovacích cest. Západní armády také možná nebudou schopny udržet si technologický náskok před rozvojovým světem a některými teroristickými skupinami, zahraniční mise se stanou nebezpečnějšími a ztráty budou prudce růst.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek