Německo odhaduje letošní rozpočtový deficit na 5,5 pct HDP

04.02.2010
čtk

Německo odhaduje svůj letošní deficit veřejných financí na 5,5 procenta hrubého domácího produktu. Evropské komisi pak chce země oznámit, že na evropský limit tří procent HDP sníží schodek v roce 2013, uvedl náměstek německého ministra financí Jörg Asmussen.

Největší ekonomika v Evropě loni porušila evropská pravidla s rozpočtovým schodkem 3,2 procenta HDP. Vláda kancléřky Angely Merkelové ale dala jasně najevo, že během dalších let bude na snížení deficitu pod limit pracovat.

Asmussen zopakoval střednědobý cíl Německa přiblížit rozpočet vyrovnané bilanci. Státy musejí držet rozpočtový schodek pod limitem tří procent HDP podle evropského Paktu stability.

Pokud nevezmeme pakt vážně, pak už nikdo další, řekl Asmussen. Ministři německé vlády budou schvalovat rozpočtové plány země příští týden a pak je předloží Evropské komisi.

Vládní předpověď deficitu se opírá o odhad, že hrubý domácí produkt Německa letos vzroste o 1,4 procenta. V roce 2011 počítá kabinet se schodkem 4,5 procenta HDP, v roce 2012 by to mělo být 3,5 procenta a v následujícím roce již tříprocentní limit.

Máme oživení, ale slabé, uvedl Asmussen. Dodal, že podle něj ekonomika Německa poroste v letech 2011 až 2013 reálně o dvě procenta, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek