Merkelová zvažuje nákup CD od zloděje dat

05.02.2010
čtk

Díky CD s ukradenými bankovními údaji majitelů kont ve Švýcarsku, které odhaluje daňové úniky, by mohlo Německo získat až 400 milionů eur. Dosud odborníci počítali s tím, že by země mohla od podvodníků vymáhat 100 milionů eur. CD s informacemi o klientech bank nabídl německé vládě za 2,5 milionů eur neznámý informátor. Vyvolalo to debatu, zda je nákup nelegálně pořízených informací v souladu se zákonem. Merkelová, která se vyjádřila ve prospěch nákupu CD si za svůj postoj již vysloužila trestní oznámení, a to kvůli podezření z překupnictví. Informoval o tom deník Süddeutsche Zeitung.

Data mají pocházet z banky Credit Suisse. Muž se ozval před necelým rokem daňovým orgánům ve Wuppertalu. Tvrdil prý, že banka poskytuje systematicky a ve velkém stylu pomoc při daňových únicích. Uvedl údajně, že považuje za urážející, že opravdu bohatí své peníze na úkor daní ještě rozmnožují. Poté měl požadovat milionovou částku v eurech za vnitřní podklady banky Credit Suisse.

Zloděj dat je podle listu v aféře záhadnou neznámou. Nikdo neví, co ho k nelegálnímu pořízení bankovních údajů vedlo. Podobná aféra se odehrála už v roce 2007. Tehdy německým úřadům prodal za 4,6 milionu eur data klientů lichtenštejnského fondu LGT jeho bývalý zaměstnanec Heinrich Kieber. Od té doby se hlásí informátoři, kteří nemohou nespravedlnost světa už dál snášet a nabízejí citlivé údaje za odměnu, napsal list. Podle něj se neví, kdo za nynější nabídkou stojí a proč to dělá. Finanční orgány i ministerstvo financí o informátorově totožnosti mlčí.

Informátor předal loni úřadům nejprve vzorek. Úředníci materiál prověřovali. Požádali ho o seznam lidí ze Severního Porýní-Vestfálska, k jejichž daňovým záznamům měli přístup. Údaje pak porovnali. Ve všech případech do jednoho to byla velká trefa, napsal deník.

Neznámý pak dodal další stovky jmen. U mnohých z nich se potvrdil daňový únik. Pro spolkovou zemi byl případ příliš velký, proto se obrátila na Berlín. Cena za CD se dostala na 2,5 milionu eur. Informace o případu zveřejnily dva německé deníky 30. ledna. Kancléřka Angela Merkelová i ministr financí se pak veřejně vyslovili pro zakoupení údajů. Vyvolalo to debatu, zda je nákup nelegálně pořízených informací v souladu se zákonem. Merkelová si za svůj postoj vysloužila už trestní oznámení, a to kvůli podezření z překupnictví.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek