Ruský tisk nečeká další revoluci v Kyjevě

08.02.2010
čtk

Vítězství Viktora Janukovyče v nedělních prezidentských volbách na Ukrajině nejspíše nebude zpochybněno masovými demonstracemi jako na přelomu let 2004 a 2005. Předvídá to ve většině komentářů dnešní ruský tisk. Nechybí však ani hlasy, které vzhledem k minimálnímu rozdílu mezi uchazeči nevylučují vypuknutí politické krize.

Revoluční nadšení jako před pěti lety už neexistuje. Kyjevané, z nichž většina podporuje (premiérku Juliji) Tymošenkovou, přiznávají, že v případě její porážky na barikády nepůjdou. Duch Majdanu (kyjevské náměstí, kde se v roce 2004 odehrávaly demonstrace – pozn. ČTK) je minulostí. Lidé jsou unaveni a rozčarováni. Už nevěří slibům včerejších idolů – a jestli pro ně hlasují, činí tak ze setrvačnosti, napsal dnes list Izvestija, považovaný za blízký Kremlu.

Ať se vítězem druhého kola stane kdokoliv, do minulosti podle deníku odchází spolu s prezidentem Viktorem Juščenkem éra, kdy hlavním hrdinou země mohl být jmenován nacionalistický vůdce Stepan Bandera a více než 350 let soužití s Ruskem bylo líčeno jako bezmála politováníhodná epizoda.

Bez Majdanu, nadepisuje svůj článek i hospodářský list Vedomosti, který rovněž nevěří, že by se události roku 2004 mohly zopakovat: Tymošenková na svůj poslední předvolební mítink přilákala málo lidí a na masové demonstrace prý nemá peníze. Podle ukrajinských politologů se Tymošenková nedokázala včas přeladit a vycítit, jak se změnily nálady, hlavně v důsledku rekordního hospodářského propadu za jejího působení v čele vlády. Podle všeho se tak prezidentem stane Viktor Janukovyč, v jehož štábu rozlévali sekt zdarma už v sobotu.

Na Ukrajině v současnosti chybí politická síla, která by dokázala oživit Majdan, domnívá se i vládní Rossijskaja gazeta. Nicméně připouští, že minimální rozdíl mezi oběma uchazeči zvyšuje pravděpodobnost úporných povolebních bitev na soudech i náměstích.

Za minimální označuje šance Tymošenkové zpochybnit výsledky voleb i Vremja novostěj. Na Ukrajině se hlasuje srdcem a emocemi. Prakticky nikoho nezajímaly předvolební programy ani Tymošenkové, ani Janukovyče. Uchazeče znají natolik dobře, že se zdá, že více hlasů dostává ten, koho méně nenávidí, anebo koho jsou o trošku více ochotni strpět v čele státu, poznamenal list.

Je zjevné, že jakýkoliv prezident, který přijde po Juščenkovi, povede Ukrajinu do Evropy, ale bude se ohlížet na Rusko, poznamenává Kommersant, podle něhož se volby odehrály v klidu a skončily podle očekávání těsným vítězstvím Janukovyče.

Deník současně upozorňuje, že nový prezident si bude muset poradit i se sporem o 11 miliard metrů krychlových plynu, který před rokem premiérka vyvlastnila. Experti jsou přesvědčeni, že Moskva tímto způsobem varuje Kyjev, že jakékoliv pokusy změnit dohodu o plynu z loňského 19. ledna, o čemž během předvolební kampaně hovořil Janukovyč, povedou k bankrotu společnosti Naftogaz, míní list.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek